Det Nordlandske Dampskibsselskab

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det Nordlandske Dampskibsselskab (NDS) var et norsk rederi med hovedkontor i Bodø. Rederiet ble stiftet 13. august 1927 og drev kystruter og godstrafikk. Fra november 1945 til 1958 hadde NDS et skip i fast rotasjon i hurtigruten. I 1981 ble rederiet slått sammen med Bodø-rederiet Saltens Dampskibsselskab.

Historie[rediger | rediger kilde]

NDS kjøpte DS «Skjerstad» fra Saltens Dampskibsselskab i juli 1927 (før NDS var formelt konstituert). Kjøpesummen var 93 400 kroner, og skipet ble satt inn på ruten Saltdalen – Bodø – Trondheim. I 1929 kjøpte NDS to skip til, og startet opp rutetrafikk mellom Tromsø og Hamburg i Tyskland. Under andre verdenskrig ble DS «Skjerstad» senket, men allerede i september 1940 anskaffet rederiet en erstatning ved hjelp av forsikringspengene. Dette skipet ble døpt DS «Skjerstad», og ble ombygd og oppgradert i 1945.

Etterkrigsårene[rediger | rediger kilde]

Mange av hurtigruteskipene ble senket under andre verdenskrig, og etter frigjøringen var det stor mangel på skip. Departementet godkjente derfor i 1945 at DS «Skjerstad» ble satt inn i hurtigrutetrafikk på tross av at hun bare gjorde 12 knop. Forutsetningen for å få fortsette i hurtigruten var at rederiet gikk til anskaffelse av et nytt og mer moderne skip. NDS hadde konkrete planer om å kontrahere et nytt hurtigruteskip, men planene ble aldri realisert, og i 1958 mistet NDS sin plass i hurtigruten.

Rederiet fortsatte med godstrafikk, og inngikk samarbeidsavtale med Ofotens Dampskibsselskab (ODS). NDS og ODS var to av rederiene som i 1971 dannet kystsamseilingen Nord-Poolen. I 1977 fikk NDS overlevert et nybygd godsskip som ble døpt MS «Nordvær». Rederiet gikk med tap i begynnelsen av 80-tallet, og ble i 1981 slått sammen med Saltens Dampskibsselskab. 31. oktober 1989 fusjonerte Saltens Dampskibsselskab med Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab (OVDS), som i sin tur fusjonerte med Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) i 2006 og dannet Hurtigruten ASA.

Kilder[rediger | rediger kilde]