Hopp til innhold

Det Classenske Fideicommis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det Classenske Fideicommis er en dansk veldedighetsorganisasjon som ble grunnlagt som en stiftelse av generalmajor Johan Frederik Classen ved testament av 28. januar 1789 med tillegg av 23. mars 1792. Her ble det bestemt at hans etterlatte formue skulle organiseres som fideikommiss, som «en bestandig samlet Fond» skal benyttes «til at danne nyttige Mennesker til Statens Bedste, til at understøtte og befordre Vindskibelighed og Arbejdsomhed i de nødvendigste Dele for Landets Vel og til at hjælpe og lindre Fattigdom og Elendighed». Det deler ut ca. to millioner kroner årlig.

Den etterlatte nettoformuen ble gjort opp til en million riksdaler og fondet rådet rundt 1916 over en rentebærende kapital på ca. tre millioner kroner, noe som svarer til ca. 100 millioner kroner i 2005-priser.

Det Classenske Fideicommis eier godsene Corselitze og Næsgaard på Falster og Fuglsang og Priorskov på Lolland. Hvert år deles det ut legater av overskuddet til utdannelsesmessige, sosiale og sunnhetsmessige formål.

Johan Frederik Classens boksamling ble i 1795 gjort offentlig og overført til Det Classenske Bibliotek. Av andre aktiviteter er De Classenske Boliger som ble oppført på Frederiksberg 1866–1880 for arbeiderfamilier. Boligområdet hadde også egen kirke, Classerkirken.

Kilder[rediger | rediger kilde]