Derodontus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Derodontus
Derodontus esotericus
Nomenklatur
Derodontus
LeConte, 1861
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieDerodontidae
Økologi
Antall arter: 11, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, i skog
Utbredelse: Holarktisk
Inndelt i

Derodontus er en slekt av biller i familien Derodontidae. Disse billene er skogsinsekter, og spiser enten ulike slags sopp eller disses nedbrytingsprodukter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, ovale biller, 2–6 mm lange, brune eller blankt svarte. De kan særlig kjennes på at de har to punktøyne (eller punktøye-lignende knøler) i pannen. Oversiden er hvelvet, sterkt punktert og med oppstående hår, undersiden er flat. Hodet er kort og bredt med utstående fasettøyne. I pannen sitter det to knøler som ser ut som punktøyne (ocelli), men det synes litt uklart om de faktisk er dette. Antennene er 11-leddete, tynne, med en svak, tre-leddet kølle. Brystskjoldet (pronotum) er litt bredere enn langt. Sidene har tydelige tenner. Dekkvingene er noe bredere enn pronotum, med tydelige skuldre, bredest bak midten. De har tydelige rekker av punktgroper. Beina er forholdsvis korte, føttene fem-leddete, de tre innerste fotleddene to-lappede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis lite er kjent om biologien til disse billene. Larver og voksne finnes gjerne sammen, av og til i store mengder. Artene i lever av sopp eller soppenes nedbrytingsprodukter. Derodontus-artene lever på fruktlegemer av stilksporesopper (Basidiomycetes).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Nord-Amerika og Palearktis (Europa, Øst-Asia).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Derodontidae på Tree of Life: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]