Derocrania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Derocrania
Nomenklatur
Derocrania
Chaudoir, 1860
Populærnavn
sandjegere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
Økologi
Antall arter: 16
Habitat: på land og på strender
Utbredelse: Asia
Inndelt i

Derocrania er en slekt av løpebillene (Carabidae). De er vanligvis livlig fargede, svært raske biller. Munnskjoldet (clypus) er bredere enn avstanden mellom antennene, dette skiller denne gruppen fra resten av løpebillene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske store, lange og slanke, langbeinte, mørke sandjegere, gjerne med litt bronseaktig metallglans. De kan minne overflatisk om store maur. Hodet er stort og rundet med store, litt utstående fasettøyne, antennene svært tynne, omtrent halve kroppslengden. Kjevene er nokså små (til sandjegere å være) og skarpe. Pronotum er tre-fire ganger så langt som bredt, tønneformet i midten, den fremre delen sylindrisk, den bakre kjegleformet. Dekkvingene er rundede og hvelvede, forholdsvis korte. Beina er lange, føttene på forbeina litt utvidete.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sandjegerne er dagaktive, solelskende insekter som finner byttet ved hjelp av sitt gode syn. Disse artene ses gjerne på trestammer.

Larvene lever som predatore, nedgravd i bakken, i en sjakt. De sitter i huleåpningen med de lange overkjevene klar til å fange potensielle byttedyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Asia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]