Den smilende løitnant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prinsgemalen
orig. The Smiling Lieutenant
Generell informasjon
Sjangerkomedie
musikal
Utgivelsesår1931
Prod.landUSAs flagg Amerikansk
Lengde92 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiErnst Lubitsch
MusikkOscar Strauss
SjeffotografGeorge J. Folsey
Foran kamera
Medvirkendese egen liste
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Den smilende løitnant (originaltittel: The Smiling Lieutenant) er en amerikansk filmmusikal fra 1931, regissert av Ernst Lubitsch.

Filmen ble nominert til en Oscar for beste film, men vant ikke.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Wien møtes løytnant Nikolaus von Preyn (spilt av Maurice Chevalier) og Franzi (spilt av Claudette Colbert) lederen for et orkester som utelukkende består av kvinner. De blir snart forelsket. Mens han står i formasjon ved en parade til ære for den besøkende kongefamilien i Flausenthurm, blunker Niki til Franzi i folkemengden. Dessverre for ham blir denne gesten også lagt merke til av Anna, prinsessen av Flausenthurm (spilt av Miriam Hopkins). Anna krever at hun skal gifte seg med løytnanten, og truer med å gifte seg med en amerikaner hvis planen hennes blir forpurret.

Etter intervensjon fra keiseren av Østerrike, blir en internasjonal hendelse så vidt avverget ved et ekteskap mellom løytnanten og prinsessen. Med hjemlengsel og i kjærlighetssorg vandrer Niki rundt i gatene, og møter Franzi igjen - som har fortsatt å opptre sammen med orkesteret sitt i Flausenthurm siden bryllupet. De to gjenopptar snart romantikken mellom dem. Men Anna oppdager dette, og konfronterer Franzi. Under konfrontasjonen innser Franzi at prinsessen faktisk er dypt forelsket i løytnanten. Hun bestemmer seg for å redde ekteskapet deres ved å gi prinsessen en makeover, før Franzi reiser sin vei for godt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]