Den rosa panteren (1963)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den rosa panteren
orig. The Pink Panther
Den rosa panteren
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde113 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørBlake Edwards
ProdusentMartin Jurow
Manusforfatter
MusikkHenry Mancini
SjeffotografPhilip Lathrop
KlippRalph E. Winters
Foran kamera
Medvirkende
DistributørUnited Artists
Premiere
  • 18. desember 1963 (1963-12-18) (Italia)
  • 17. februar 1964 (1964-02-17) (Norge)
  • 20. mars 1964 (1964-03-20) (USA)
Eksterne lenker

Den rosa panteren (originaltittel The Pink Panther) er en amerikansk komediefilm fra 1963, regissert av Blake Edwards og skrevet av Edwards og Maurice Richlin. David Niven, Peter Sellers, Robert Wagner, Capucine og Claudia Cardinale spiller hovedrollene. Dette er den første filmen hvor den rosa panteren opptrer. Han dukker opp i den animerte åpningssekvensen som ble utformet av animasjonsselskapet DePatie-Freleng Enterprises.

Henry Mancini ble nominert til en Oscar og en Grammy Award for lydsporet i filmen, mens Sellers ble nominert til en Golden Globe og en BAFTA-pris for rolleskildringen sin. Edwards og Richlin ble nominert til en Writers Guild of America Award for manuset. Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 2010, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[1] Mancinis filmmusikk ble kåret til tidenes 20. beste filmlydspor fra USA av det amerikanske filminstituttet.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Prinsesse Dala (Claudia Cardinale) tilbringer ferien på et eksklusivt skianlegg i Sveits. Med seg har hun med verdens største diamant, «Den rosa panteren». På det samme anlegget dukker diamanttyven Sir Charles Lytton (David Niven) opp. Lytton kaller seg «Fantomet» og har med seg nevøen George Lytton (Robert Wagner). George planlegger å stjele «Den rose panteren» og legge skylden på Fantomet. Fantomet er også ute etter diamanten, men han har den franske førstebetjenten Jacques Clousseau (Peter Sellers) etter seg. Clousseau overnatter på hotellet sammen med kona Simone (Capucine) i håp om at han endelig skal fange Fantomet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]