Den rette gate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den rette gate i Gamlebyen i Damaskus ca 1900

Den rette gate (latin: Via Recta, arabisk: الشارع المستقيم, Al-Shāri‘ al-Mustaqīm), kjent i Det nye testamente som gaten som kalles Den rette (gresk: τήν ῥύμην τήν καλουμένην εὐθείαν), er den gamle decumanus maximus, den romerske hovedgate, i Damaskus i Syria. Den løper fra øst til vest gjennom gamlebyen. Apostelen Paulus (Saulus fra Tarsos) bodde i et hus ved Den rette gate ifølge Apostlenes gjerninger (9,11).

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdrag fra Bibel-oversettelsen av 2011 med Gaten som kalles den rette:

«I Damaskus bodde en disippel som het Ananias. I et syn sa Herren til ham: «Ananias!» Han svarte: «Her er jeg, Herre.» Og Herren sa: «Gå bort i den gaten som kalles Den rette, og i huset til Judas skal du spørre etter Saulus fra Tarsos. For se, han ber. Og han har hatt et syn og sett en mann som heter Ananias komme og legge hendene på ham, så han får synet igjen.» (Apgj 9,11)

Under den greske periode i Damaskus ble byen omgjort av Hippodamus, som gav den dens gatestruktur rutemønsterløp. Den lengste av de nye gatene var Den rette gate, på 1.500 meters lengde, tvers gjennom byen.[1]

Den vestlige halvdel av gaten, som også omfatter Midhat Pasha Souq, kalles nå «Midhat Pasha-gaten», men den øtslige halvdel som leder til byporten Bab Sharqi kalles «Bab Sharqi-gaten».

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]