Ananias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ananias' død av Masaccio.

Ananias og hans kone Safira var ifølge Apostlenes gjerninger en del av den tidlige kristne kirke.[1]

Bibelens historie[rediger | rediger kilde]

Apostlenes gjerninger kapittel 4 slutter med utsagnet om at alle de kristne hadde eiendommer, men som de alle delte på:

32 «Hele mengden av troende var ett i hjerte og sinn, og ingen regnet det de eide som sitt eget; de hadde alt felles.»

Barnabas, et medlem av kirken, solgte en åker han eide og ga pengene til apostlene. Det var etter dette at Ananias og Sappfira bestemte seg for å selge en eiendom og gjøre den samme donasjonen, men de skulle holde noen penger for seg selv. De skulle allikevel si at de gav hele pengesummen de fikk for eiendommen. I Apostlenes gjerninger kapittel 5, vers 2-6 står det:

«3Da sa Peter: «Ananias, hvorfor har Satan fylt ditt hjerte, så du kan lyve for Den hellige ånd og stikke til side noe av det du fikk for jordstykket ditt? 4 Kunne du ikke ha beholdt det? Det var jo ditt. Og bestemte du ikke selv over pengene du solgte det for? Hvordan kunne du bestemme deg for dette i ditt hjerte? Det er ikke mennesker, men Gud du har løyet for. 5 Da Ananias hørte det, falt han om og døde. Og alle som hørte det, ble grepet av stor frykt. 6 Noen unge menn kom og svøpte inn den døde. Så bar de ham bort og gravla ham.»

Ifølge bibelen gjenomskuer altså Peter løgnen, og Ananias dør etter konfrontasjonen. Det samme skjer med kona da hun forteller den samme løgnen. Det blir også beskrevet at de andre kristne «blir grepet av frykt».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no (norsk). Besøkt 17. februar 2018.