Ananias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ananias gir Paulus (Saulus) synet tilbake. (1632, Pietro De Cortana.)
Ananias' død av Masaccio.

Ananias (eller Hananias) og hans kone Safira levde i Damaskus og var ifølge Apostlenes gjerninger en del av den tidlige kristne kirke.[1] Han regnes som en av de sytti disipler.

Bibelens historie[rediger | rediger kilde]

Apostlenes gjerninger kapittel 4 slutter med utsagnet om at alle de kristne hadde eiendommer, men som de alle delte på:

32 «Hele mengden av troende var ett i hjerte og sinn, og ingen regnet det de eide som sitt eget; de hadde alt felles.»

Barnabas, et medlem av kirken, solgte en åker han eide og ga pengene til apostlene. Det var etter dette at Ananias og Sappfira bestemte seg for å selge en eiendom og gjøre den samme donasjonen, men de skulle holde noen penger for seg selv. De skulle allikevel si at de gav hele pengesummen de fikk for eiendommen. I Apostlenes gjerninger kapittel 5, vers 2-6 står det:

«3Da sa Peter: «Ananias, hvorfor har Satan fylt ditt hjerte, så du kan lyve for Den hellige ånd og stikke til side noe av det du fikk for jordstykket ditt? 4 Kunne du ikke ha beholdt det? Det var jo ditt. Og bestemte du ikke selv over pengene du solgte det for? Hvordan kunne du bestemme deg for dette i ditt hjerte? Det er ikke mennesker, men Gud du har løyet for. 5 Da Ananias hørte det, falt han om og døde. Og alle som hørte det, ble grepet av stor frykt. 6 Noen unge menn kom og svøpte inn den døde. Så bar de ham bort og gravla ham.»

Ifølge Bibelen gjenomskuer altså Peter løgnen, og Ananias dør etter konfrontasjonen. Det samme skjer med kona da hun forteller den samme løgnen. Det blir også beskrevet at de andre kristne «blir grepet av frykt».

Tradisjon[rediger | rediger kilde]

Den hellige Ananias' kapell i Damaskus

Dorotheus betegner Hananias som biskop av Damaskus. Han skal så ha misjonert i Eleutheropolis.[2] Her ble han arrestert av guvernør Lucian. Han nektet å frembære ofre for de hedenske guder og ble deretter tortrurert og så steinet ihjel outenfor byen. Hans bein ble senere bragt til Konstantinopel.

I det angivelige Ananias' hus i Damaskus er det nå innredet kirkerom. Den ligger seks meter under gateplan, og går for å være en av kristenhetens eldste sakralbygg.

Ananias' minnedag feires den 25. januar, samme dag som apostelen Paulus' omvendelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no (norsk). Besøkt 17. februar 2018. 
  2. ^ St. Ananias II

Litteratur[rediger | rediger kilde]