Den røde bokstav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den røde bokstav
orig. The Scarlet Letter
Forfatter(e)Nathaniel Hawthorne
SpråkEngelsk
SjangerRoman; Romantisk, Historisk
Utgitt1894
Forlagoversetter= sider=213

Den røde bokstav, (engelsk The Scarlet Letter) er en roman av den amerikanske forfatteren Nathaniel Hawthorne. Det er en skildring fra det puritanske New England1600-tallet hvor en kvinne må gjennomgå straff for utenomekteskapelig samkvem med en annen mann.[1]

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Boken ble filmatisert av MGM i 1926 av Victor Sjöström med Lillian Gish i hovedrollen som Hester Prynne.

I 1995 ble den innspilt på nytt, med Demi Moore og Gary Oldman i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Boston, Massachusetts, samles en stor folkemengde for å være vitne til straffen til Hester Prynne, en ung kvinne som har født en baby med ukjent far. Dommen hennes krevde at hun måtte stå i gapestokk i tre timer, og utsatt for offentlig ydmykelse. Når de krever at Hester skal navngi hvem som er den biologiske faren til barnet hennes, nekter hun. Når Hester ser ut over folkemengden, legger hun merke til en liten, misdannet mann og kjenner ham igjen som sin ektemann, som tidligere ble antatt å være tapt på sjøen. Når mannen ser Hesters skam, spør han en person i mengden om Hester, og han blir fortalt historien om konas utroskap. Han utbryter sint at barnets far, partneren i denne utroskapen, også skal straffes og sverger å finne mannen. Han velger seg et nytt alias, Roger Chillingworth.

Pastor John Wilson og Arthur Dimmesdale ved Hesters kirke stiller spørsmål til henne, men hun nekter å navngi kjæresten sin. Etter at hun kommer tilbake til fengsel, bringer fangevokteren inn Roger Chillingworth, som nå har funnet seg arbeid som doktor, for å berolige Hester og barnet hennes. Han krever å vite hvem kjæresten hennes var. Men Hester nekter å røpe dette. Han sier at han uansett kommer til finne ut av det, og tvinger henne til å skjule at han er ektemannen hennes. Etter at hun ble løslatt fra fengsel, bosetter Hester seg i en hytte i utkanten av byen og tjener et lite levebrød med håndarbeid. Hun lever et stille, dystert liv sammen med sin datter Pearl, og utfører veldedighet for fattige.

I oppveksten har ikke Pearl noen andre lekekamerater eller nære venner, bortsett fra moren sin. Når Pearl blir eldre begynner hennes oppførsel å starte rykter, og ikke overraskende foreslår enkelte kirke-medlemmer at Pearl burde fjernes fra Hester. Hester får med seg ryktene om at hun risikerer å miste Pearl, og hun snakker med guvernør Bellingham - sammen med statsrådene Wilson og Dimmesdale. Hester appellerer til Dimmesdale i desperasjon, og ministeren overtaler guvernøren til å foreløpig la Pearl forbli i Hesters omsorg. Samtidig begynner Chillingworth å mistenke at Dimmesdale kan være Pearl's biologiske far.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016.