Den internasjonale patentavtalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

TRIPS-avtalen (Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) er en internasjonal avtale, som konvensjonsfester et minimumsvern for immaterielle rettigheter. Avtalen omfatter beskyttelse av opphavsrett, patent, varemerker, design, geografiske betegnelser, kretsmønsterrett og forretningshemmeligheter.

TRIPS ble framforhandlet i Uruguay-runden (1987-1994), som et tillegg til den tidligere GATT-avtalen (WTO-avtalen), som utgjør i dag grunnlaget for WTOs virksomhet. Avttalen ble undertegnet 15. april 1994, og ble ratifisert av Norge den 7. desember 1994. TRIPS-avtalen var et resultat av intensiv lobbying fra amerikansk side, men hadde sterk støtte fra EU, Japan og andra mektige handelsnasjoner. Alle nasjoner som ønsker bli medlemmer i WTO og få tilgang til de markedsfordeler dette innebærer, må godkjenne TRIPS.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

TRIPS prioriterer opphavsretten framfor andre menneskerettigheter og har blitt møtt hard kritikk fra framfor alt ikke-statlige organisasjoner som Attac og nasjoner i den Den tredje verden. En av de mest omdiskuterte konfliktene som har oppstått i skyggen av TRIPS er spørsmålet om tilgangen på aids-medisiner i Afrika, og ikke minst corona vaksiner i økonomisk utnytta land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]