Forretningshemmelighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En av de mest kjente forretningshemmelighetene er oppskriften på Coca-Cola. På slutten av 1800-tallet sto The Coca-Cola Company foran et valg: å søke patent på oppskriften, som ville innebære at ingrediensene ble kjent, eller å behandle den som en forretningshemmelighet og fortsette å holde konkurrentene (og kundene) i uvitenhet. Bedriften valgte det siste.[1]

En forretningshemmelighet er en opplysning som ikke er alment kjent eller lett tilgjengelig, som bedriften som råder over opplysningen har truffet tiltak for å holde hemmelig, og som har kommersiell verdi fordi den er hemmelig.[2][3]

Fortrolig know-how, forretningsopplysninger og immaterielle rettigheter er de viktigste verdiene i mange bedrifter, som derfor må beskytte konkurransesensitive opplysninger mot rettsstridige inngrep fra andre.

Alminnelige erfaringer og ferdigheter som en arbeidstaker har tilegnet seg under et ansettelsesforhold, utgjør ikke forretningshemmeligheter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «10 Trade Secrets We Wish We Knew». HowStuffWorks (engelsk). 15. november 2011. Besøkt 12. september 2021. 
  2. ^ «Ny lov om vern av forretningshemmeligheter – praktiske råd til arbeidsgivere». wiersholm.no (engelsk). Besøkt 12. september 2021. 
  3. ^ «Lov om vern av forretningshemmeligheter (forretningshemmelighetsloven) - - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 12. september 2021.