Det internasjonale vitenskapsråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det internasjonale vitenskapsråd
Stiftet1931
HovedkontorParis
StyrelederCatherine Bréchignac (2008; 2011), Yuan T. Lee (2011; 2014), Q5585522 (2014; 2018)
VirkeområdeGlobalt
Opphørt5. juli 2018
ErstatterInternational Research Council
Erstattet avInternational Science Council

Det internasjonale vitenskapsråd (ICSU) var en internasjonal ikke-statlig organisasjon som arbeidet for internasjonalt samarbeid til de naturfaglige vitenskapers fremme. På engelsk het det International Council for Science, tidligere International Council of Scientific Unions. Organisasjonen ble grunnlagt i 1931 og virket fram til 2018 da ICSU gikk sammen med International Social Science Council (ISSC) og dannet International Science Council (ISC).[1]

Medlemmene av ICSU var de nasjonale vitenskapsakademier og internasjonale vitenskapsforbund, deriblant Den internasjonale matematiske union, Den internasjonale astronomiske union og Den internasjonale union for ren og anvendt kjemi.

Dets målsetting:

Å identifisere og henvende seg til viktige temaer for naturvitenskap og samfunn ved å mobilisere ressursene og kunnskapen til det internasjonale naturvitenskapelige samfunn; å fremme deltakelsen av alle naturvitenskapsmenn og -kvinner, uavhengig av rase, statsborgerskap, språk, politisk ståsted eller kjønn i den vitenskapelige innsats; å muliggjøre samvirke mellom ulike naturvitenskapelige disipliner og mellom forskere fra «utviklingsland» og «i-land»; å stimulere konstruktiv debatt ved å agere som et autoritativt, uavhengig talerør for internasjonal naturvitenskap og internasjonale forskere.

ICSU ble grunnlagt for å føre sammen forskere innen naturfagene i internasjonal vitenskapelig innsats. Det betso i 2006 av 104 tverrfaglige nasjonale vitenskapsråd som fulle medlemmer, tilknyttede medlemmer og observatører (naturfaglige vitenskapelige forskningsråd eller naturfaglige vitenskapakademier) og 29 internasjonale, enkelt-disiplinære vitenskapsforbund. ICSU hadde også 23 tilknyttede naturfaglige medlemmer. Norge var representert i ICSU ved Det Norske Videnskaps-Akademi.

Et grunnleggende prinsipp i ICSU var naturfagenes universalitet, som bekrefter rettighetene og friheten til vitenskapsmenn og -kvinner til å delta i internasjonal vitenskapelig virksomhet uten hensyn til slike faktorer som statsborgerskap, religion, trosbekjennelse, politisk ståsted, etnisk opprinnelse, rase, hudfarge, språk, alder eller kjønn.

Rådet handlet som en kraft for utvekslingen av ideer og informasjon og utviklingen av standarder. Hundrevis av kongresser, symposier og andre vitenskapelige møter ble organisert hvert år omkring i verden, og et bredt spekter av nyhetsbrev, håndbøker og journaler ble publisert.

ICSU finansielle hovedkilde var bidragene fra medlemmene. Andre inntektskilder var rammeavtaler fra UNESCO og bevilgninger og kontrakter fra FN-organer, stiftelser og byråer som blir brukt til å støtte den vitenskapelige aktiviteten til ICSUs forbund og interdisiplinære organer.

International Science Council[rediger | rediger kilde]

Logoen for det nye ISC, dannet i 2018

Fra 2018 ble organisasjonens virke videreført i International Science Council, med sete i Paris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]