Den forsvunne verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den forsvunne verden
orig. The Lost World
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, eventyrfilm, science fiction-film
Utgivelsesår1960
NasjonalitetUSA
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiIrwin Allen Rediger dette på Wikidata
ManusIrwin Allen, Charles Bennett Rediger dette på Wikidata
TemaDinosaurer Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Irwin Allen, Cliff Reid
MusikkPaul Sawtell, Bert Shefter Rediger dette på Wikidata
FotoWinton Hoch Rediger dette på Wikidata
KlippHugh S. Fowler Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMichael Rennie, Jill St. John, David Hedison, Claude Rains, Fernando Lamas, Richard Haydn, Ian Wolfe, Ray Stricklyn, Vitina Marcus, Ben Wright, Bess Flowers, Ross Brown, Harold Miller,[1] Jay Novello, Brian Roper,[1] George Pelling[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Filmselskap20th Century Studios Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)20th Century Studios
Premiere(r)1960
Eksterne lenker

Den forsvunne verden er en fantasy-eventyrfilm fra 1960 regissert av Irwin Allen, og løst basert på romanen fra 1912 med samme navn av Arthur Conan Doyle.

Handlingen i filmen dreier seg om utforskningen av et platå i Venezuela bebodd av kannibaler, dinosaurer, kjøttetende planter og gigantiske edderkopper. Rollelisten inkluderer Claude Rains, David Hedison, Fernando Lamas, Jill St. John og Michael Rennie.

Handling[rediger | rediger kilde]

Professor Challenger, en berømt biolog og antropolog, rapporterer til London Zoological Society at han har oppdaget levende eksemplarer av antatt utdødde dyr - inkludert dinosaurer - under en ekspedisjon til Amazonasbekkenet. Han utfordrer derfor foreningen i London til å sponse en andre ekspedisjon til dette området. Til Challengers forferdelse tiltrekker han seg også noen ikke-vitenskapelige mennesker til å bli med ham på hans andre utflukt til Amazonas. Denne ekspedisjonen inkluderer blant annet storvilt-jegeren Lord John Roxton, og nyhetsmannen Ed Malone hvis utgiver har gitt ham 100 000 dollar i forskudd for å betale denne ekspedisjonen. Forlagets eventyrlystne datter Jennifer og sønnen David slutter seg også til gruppen.

Professor Summerlee fra London Zoological Society blir også med, sammen med helikopter-pilot Manuel Gomez, og hans medhjelper Jose Costa. Men allerede i løpet av den første natten blir helikopteret deres ødelagt av en dinosaur. Ekspedisjonen fortsetter, og Malone oppdager en primitiv jungel-jente som har blitt fanget i spindelvevet til en gigantisk edderkopp. Malone dreper edderkoppen, og bringer jenta tilbake til leiren deres. Den innfødte jenta blir snart interessert i David. De oppdager en dagbok som tilhørte en tidligere oppdagelsesreisende, Burton White, som tidligere hadde forsvunnet i det samme området. På et tidspunkt blir Malone og Jennifer adskilt fra de andre, og har et nær-døden-opplevelse på grunn av to dinosaurer.

Kannibaler oppdager dem, men jungel-jenta fører dem til en underjordisk passasje. Underveis møter de Burton White, som nå lever som en blind eremitt. Det viser seg at kannibalene har et tabu mot å drepe blinde. De møter snart en rekke andre hindringer, blant annet å bli forfulgt av kannibaler, enorme edderkopper, kjøtt-etende planter, og en dinosaur som vokter en haug verdifulle diamanter - og som dreper Costa. Under et Mal:Vulkan-utbrudd rømmer de overlevende. Men de oppdager et egg som inneholder en Tyrannosaurus rex. Dinosaur-egget klekkes når det blir sluppet ved et uhell, og professor Challenger bestemmer seg for å ta med seg denne nyfødte dinosauren tilbake til London.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Michael Rennie som Lord John Roxton, en jeger
  • Jill St. John som Jennifer Holmes. Datteren til eieren av Global News.
  • David Hedison som Ed Malone. En journalist fra Global News.
  • Claude Rains som professor George Edward Challenger. Leder for ekspedisjonen
  • Fernando Lamas som Manuel Gomez. En helikopter-pilot.
  • Richard Haydn som Professor Summerlee
  • Ray Stricklyn som David Holmes. Broren til Jennifer Holmes, og sønnen til Stuart Holmes.
  • Jay Novello som Costa. Gomez sin assistent
  • Ian Wolfe som professor Burton White
  • John Graham som Stuart Holmes. Faren til Jennifer og David Holmes.
  • Colin Campbell som Professor Waldron.
  • Vitina Marcus som jungel-kvinnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]