Den første flåten
Den første flåten (engelsk: First Fleet) var en gruppe skip som dro fra Storbritannia til Australia med straffedømte, soldater og pårørende. Flåten på elleve skip forlot Storbritannia 13. mai 1787. Den ankom Botany Bay i Australia i 18. januar 1788.[1] Botany Bay ble ansett som uegnet til bosetting og den 26. januar ankret flåten i stedet opp i Sydney Cove i Port Jackson (nå del av Sydney Harbour). Der ble den første britiske bosettingen etablert.[1]
Framme i Australia
[rediger | rediger kilde]Da skipene først ankom Botany Bay, levde ikke området opp til forventningene. Bukta var åpen og ubeskyttet og vannet var for grunt til at skipene kunne seile innover mot land. Ferskvann var det mangel på, og jorda var dårlig. Hyttene som ble bygd for offiserne kollapset som følge av regnstorm. Sammen med frykten for å bli angrepet av andre, ble det bestemt av kapteinen Arthur Phillip om å flytte kolonien til et annet sted.
Tre dager senere, den 21. januar, seilte tre små båter oppover mot andre bukter lenger nord. På ferden oppdaget Phillip havna Port Jackson, som lå 12 kilometer mot nord. Han avgjorde at det var et perfekt sted å opprette kolonien, i og med at det hadde ferskvann og bra jordmonn. Etter å ha tilbrakt to netter der, reiste de tilbake til Botany Bay 23. januar. Der ble det gitt beskjed til de andre skipene om å etablere kolonien i Port Jackson.
Den 26. januar seilte skipene mot Port Jackson. Det britiske flagget ble plantet og erklært som koloni tilhørende Storbritannia. Datoen markeres i dag som nasjonaldag til landet.
Flåtens møte med urfolket
[rediger | rediger kilde]Den første flåten kom i kontakt med urfolket da de ankom Botany Bay. Det gjorde skipene også da de ankom Port Jackson. Den britiske regjeringen hadde gitt klar beskjed på forhånd om å etablere god kontakt med urfolket, noe Arthur Phillip var tydelig på overfor passasjerene og offiserene ombord skipene. Likevel tok det ikke lang tid før konflikter oppsto. Kolonistene undertegnet ikke fredsavtaler med urfolket.[2] Dette ble begynnelsen på en lang strid mellom urfolket og britene, noe som fortsatt preger befolkningen i dag.[3]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ a b «The First Fleet», Discover Collections, State Library of New South Wales.
- ^ Banner, Stuart (2005). «Why Terra Nullius? Anthropology and Property Law in Early Australia». Law and History Review. 1 (engelsk). 23: 95–131. ISSN 1939-9022. doi:10.1017/S0738248000000067. Besøkt 18. februar 2019.
- ^ «First encounters and frontier conflict». Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies (engelsk). 3. juni 2015. Besøkt 18. februar 2019.