Den bretonske koronavarianten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den bretonske varianten (fransk: le variant breton), kalt så i almenheten ettersom den ble detektert i den franske landsdelen Bretagne, er en variant av SARS-CoV-2, det koronaviruset som fører til covid-19. Det særegne ved varianten er at ingen av de senere identifiserte smittetilfeller lot seg fange opp av de alminnelig utbredte og benyttede testmetoder.

Det var i midten av mars 2021 at den såkalt «bretonske» 20C-varianten (20C er tilhørighet i Nextstrain-systemet) ble detektert hos en rekke pasienter med covid-19-symptomer. De var knyttet til en klynge ved sykehussenteret i byen Lannion (departementet Côtes d'Armor). Det særegne og urovekkende var at deres PCR-tester var negative.

Direction générale de la santé (DGS - det franske helsedirektorat) satte i gang undersøkelser. Institut Pasteur fant ni mutasjoner av en region av viruset som koder protein S men også i andre virale regioner.[1][2][3].

DGS tilføyde den 16. mars at varianten ikke syntes å være mer smittsomme, eller å forårsake et mer alvorlig sykdomsforløp. Det særegne var at PCR-testene var negative, det vil si at smittede personer som er asymptomatiske og som har fått negative testesvar, likevel er smittsomme for andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Après l'anglais, le sud-africain, le brésilien, voici le variant breton de la Covid-19». Nice-Matin (fransk). 16. mars 2021. Besøkt 19. mars 2021. 
  2. ^ «Comment le « variant breton » peut-il échapper aux tests PCR ?». Numerama (fransk). 17. mars 2021. Besøkt 19. mars 2021. 
  3. ^ «Pourquoi le « variant breton » est-il appelé « variant 20C » ?». Le Telegramme (fransk). 16. mars 2021. Besøkt 19. mars 2021.