Den blå stein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Den blå steinen)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′30,72″N 5°19′22,47″Ø

Den blå stein.

«Den blå stein» («Blå sten») er en steinskulptur i Bergen av Asbjørn Andresen, plassert så å si midt på det som i dag heter Olav Vs plass (tidligere midtre del av Ole Bulls plass), området mellom Torgallmenningen og Torggaten.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Verket består av en ni meter lang, blå rektangulær stein (brasiliansk sodalitt), som hviler på en tversliggende blokk som sørger for den karakteristiske hellingen i nordøstlig retning. Hele skulpturen er plassert på et større fundament sammen med en mindre, grå kvadratisk stenskulptur som fremstår som et deksel til en åpning i enden av fundamentet.

Sterke følelser[rediger | rediger kilde]

Under arbeidet med utsmykningen av området mellom Torggaten og Torgallmenningen var det, ikke overraskende, debatter om denne steinen kunne regnes som en utsmykking eller ikke. Noen mente den blå steinen skjemte ut plassen; andre syntes hellingen var håpløs. Det tok imidlertid ikke lang tid før steinen var blitt en viktig møteplass for bergensere i alle aldre, selv om det kanskje er det ungdommelige publikum som bruker steinen mest aktivt. "Den blå steinen" har blitt et begrep som "alle" i Bergen kjenner til. I 2007 havnet den blå steinen igjen i fokus for sterke følelser da en bedrift dekket stenen med rosa plast som en del av et markedsføringsstunt.[1] Steinen er også brukt til å legge ned blomster på ved minnemarkeringer, særlig synlig dagene etter 22. Juli 2011, da stenen og området rundt ble dekket av blomster.

Gave fra Kavlifondet[rediger | rediger kilde]

Skulpturen ble gitt i gave fra «O. Kavli og Knut Kavlis almennyttige fond» til Bergen kommune i forbindelse med Kavlis 100-årsjubileum. Den ble skjenket 27. mars 1993.

Referanser[rediger | rediger kilde]