Den blå stein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°23′30,72″N 5°19′22,47″Ø

Den blå stein.

«Den blå stein» («Blå sten») er en steinskulptur i Bergen av Asbjørn Andresen, plassert så å si midt på det som i dag heter Olav Vs plass (tidligere midtre del av Ole Bulls plass), området mellom Torgallmenningen og Torggaten.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Verket består av en ni meter lang, rektangulær betongblokk kledd i blå steinheller (brasiliansk sodalitt, med handelsnavnet "Azul Bahia"[1]), som hviler på en tversliggende blokk som sørger for den karakteristiske helningen i nordøstlig retning. Den blå steinen er plassert på et større fundament sammen med en mindre, grå kvadratisk stenskulptur som fremstår som et deksel til en åpning i enden av fundamentet.[2]

Sterke følelser[rediger | rediger kilde]

Under arbeidet med utsmykningen av området mellom Torggaten og Torgallmenningen var det debatter i lokale medier om denne steinen kunne regnes som en utsmykking eller ikke. Noen mente den blå steinen skjemte ut plassen; andre syntes hellingen var håpløs. Det tok imidlertid ikke lang tid før steinen var blitt en viktig møteplass for bergensere i alle aldre, selv om det kanskje er det ungdommelige publikum som bruker steinen mest aktivt. "Den blå steinen" har blitt et begrep som "alle" i Bergen kjenner til, og et typisk sted hvor en avtaler å treffes i Bergen sentrum. I 2007 havnet den blå steinen igjen i fokus for sterke følelser da en bedrift dekket stenen med rosa plast som en del av et markedsføringsstunt.[3] Steinen er også brukt til å legge ned blomster på ved minnemarkeringer, særlig synlig dagene etter 22. Juli 2011, da stenen og området rundt ble dekket av blomster.

Gave fra Kavlifondet[rediger | rediger kilde]

Skulpturen ble gitt i gave fra «O. Kavli og Knut Kavlis almennyttige fond» til Bergen kommune i forbindelse med Kavlis 100-årsjubileum. Den ble skjenket 27. mars 1993.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kong Olav Vs plass med «Den blå steinen»». Bergen kommune (norsk). Besøkt 21. september 2019. 
  2. ^ «Kong Olav Vs plass med «Den blå steinen»». Bergen kommune (norsk). Besøkt 21. september 2019. 
  3. ^ http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/1.2057821