Den argentinsk-brasilianske krigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den argentinsk-brasilianske krigen
Dato1825 til 1828
StedSørlige Brazil, Uruguay og Río de la Plata
ResultatUruguays selvstendighet
Stridende parter
Brasil Argentina
Kommandanter og ledere
Dom Pedro I
Rodrigo Pinto Guedes
Felisberto Cladeira Brant
Juan Antonio Lavalleja
Bernardino Rivadavia
Francis Drummond
Carlos María de Alvear
Styrker
10 000 mann
1 linjeskip
6 fregatt
5 korvetter
18 brigger
35 mindre fartøyer
800 mann i begynnelsen
7 700 mann i februar 1826
1 korvett
2 brigger
flere mindre fartøyer i begynnelsen

Den argentinsk-brasilianske krigen (portugisisk: Guerra da Cisplatina, spansk: Guerra del Brasil) var en væpnet konflikt om et område kjent som Banda Oriental eller Østlige bredd i 1820-årene mellom Forente Provinsene av Río de la Plata (Argentina) og Brasil. Denne konflikten kom i etterkant av de forente provinsenes løsrivelsen fra Spania. Etter press fra Storbritannia endte krigen med at Uruguay ble opprettet som en buffer mellom de to.[1]

Bakgrunnen[rediger | rediger kilde]

De mange oppstandene i store deler av det tidligere visekongedømmet av Río de la Plata og annekteringen av provinsene Rio Grande do Sul og Misiones Orientales av Portugal dannet bakgrunnen for den lokale oppstanden ledet av José Gervasio Artigas i provinsen Banda Oriental mot det spanske styret i 1811. Den frigjorte provinsen sluttet seg i 1813 til den såkalte «Liga Federal», en føderal liga av provinser, som Provincia Oriental.

Fra den portugisiske kolonien Brasil som hadde annektert de nordlige provinsene, invaderte 10 000 mann i august 1816 Banda Oriental som i fire år gjorde forbitret motstand. Men folket som kalte seg orientals (østbeboerne) var for dypt splittet for en samling mot den portugisiske invasjonen.

Etter Artigas og Liga Federal var påført et avgjørende nederlag i slaget ved Tacuarembo den 22. januar 1820 av portugiserne, gikk ligaen i oppløsning mens Artigas måtte flykte til Paraguay. Med de lokale aristokratiske familienes støtte ble Provincia Oriental annektert av Portugal under navnet Província Cisplatina 28. juli 1821. Det gav portugiserne en viktig strategisk posisjon med kontroll over Río de la Plata og sjøveiene til ligaens etterfølger, «Forente Provinsene av Río de la Plata»

Etter den brasilianske uavhengighetskrigen ble Província Cisplatina erklært av Dom Pedro I som del av keiserdømmet Brasil etter den var formelt annektert den 18. juli 1821.

Krigen[rediger | rediger kilde]

Slag og trefning i krigen[rediger | rediger kilde]

Etterspillet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hvidtfeldt, Arild (1985). Latin-Amerika. Norge: Bokklubben. ISBN 8252511759.