Deloitte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Deloitte & Touche»)
Deloitte
Org.formLimited Company
BransjeProfesjonell tjenesteytende virksomhet, regnskapstjenester
Etablert1845
DatterselskapTrust and Agency Company of Australasia (19291974)
Touche Remnant (–1974)
Deloitte Netherlands
Deloitte Bulgaria
Deloitte US
HovedkontorNew York
London
LandStorbritannia
Produkt(er)revisjon
konsulent
skatt
advokatfirma
risikostyring
Grunnlegger(e)William Welch Deloitte, George Touche
StyrelederSharon Thorne (2019)[1]
Adm.dir.Punit Renjen (juni 2015)[2]
Antall ansatte 334 800[3] (2020)
Omsetning47 600 000 000 USD (2020)[4]
Nettstedwww.deloitte.com (en)
www2.deloitte.com[5]
Kart
Deloitte
51°30′58″N 0°06′28″V

Deloitte Touche Tohmatsu Limited (forkortet DTTL eller Deloitte) er en av verdens største leverandører av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester, med 244 400 ansatte i over 150 land. Selskapet ble grunnlagt i 1845 og er registrert i Storbritannia. Hovedkontoret ligger i New York i USA.

Innen revisjonsbransjen omtaler man gjerne Deloitte sammen med PricewaterhouseCoopers, EY og KPMG som de fire store («The Big Four»).

Historie[rediger | rediger kilde]

De opprinnelige firmaene til revisorene William Welch Deloitte, George Touche og Nobuzo Tohmatsu danner grunnlaget for dagens organisasjon gjennom strategiske fusjoner. I 1975 ble Tohmatsu Awoki & Co en del av Touche Ross International, og i 1990 fusjonerte Deloitte, Haskins & Sells og Touche Ross & Co, og ble til det internasjonale firma Deloitte Touche Tohmatsu.

William Welch Deloitte er en av opphavsmennene til revisoryrket. Han var sønnesønn til den franske greve de Loitte, som flyttet til England da den franske revolusjonen brøt ut i 1789. Deloitte skapte seg et navn takket være sitt engasjement innen en bransje som var moderne på midten av 1800-tallet, jernbaneindustrien. Han flyttet til USA i 1893 og åpnet flere nye kontorer der. Den amerikanske grenen av Deloitte slo seg sammen med Haskins & Sells i 1924.

Da George Touche i 1883 ble autorisert revisor i Edinburgh og forlot Skottland for å søke lykken i England fantes det ingen «e» i slutten på etternavnet. For at navnet ikke skulle uttales som det engelske ordet «touch» endret han etternavnet til Touche. Han dannet i 1898 firmaet George A. Touche & Co. Et år senere startet han firmaet Touche, Niven & Company i New York. Firmaet åpnet kontorer over hele USA og Canada og fikk allerede etter kort tid en rekke viktige klienter. Touche gjorde også politisk karriere. Han ble parlamentsleder i 1910 og ble adlet sju år senere.

Det japanske firmanavnet Tohmatsu stammer fra admiral Nobuzo Tohmatsu. Tohmatsu ble statsautorisert revisor i 1952 og var da 57 år gammel. I 1967 ble han styreleder i den japanske foreningen for autoriserte revisorer og opprettet i 1968 revisjonsfirmaet Tohmatsu & Company. Nøkkelen til Tohmatsus suksess innen revisjonsbransjen var at han var forutseende nok til å sende et flertall av sine medarbeidere og partnere utenlands for at de skulle få internasjonal erfaring.

Deloitte Norge[rediger | rediger kilde]

Deloitte Norge har over 1300 ansatte fordelt på 20 kontorer,[6] som jobber med rådgivning innenfor forretningsområdene revisjon, skatt og avgift (Deloitte Advokatfirma), konsulenttjenester, risiko og finansrådgivning. Hovedkontoret ligger i Bjørvika i Oslo.

Grunnlaget for Deloitte i Norge, slik vi kjenner firmaet i dag, er blitt lagt gjennom integrasjon av flere revisjons- og rådgivingsfirmaer, primært i løpet av 1980-tallet. Historien går helt tilbake til 1916, da ett av disse firmaene, Bergens Revisjonsinstitutt, ble etablert. Deloitte i Norge har vært medlem av den internasjonale organisasjonen Deloitte Touche Tohmatsu siden 1967. Hvert medlemsfirma er en juridisk separat og uavhengig enhet.

I 2007 ble Deloitte rangert av BusinessWeek som den beste plassen å starte karrieren.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]