Deloitte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Deloitte
Deloittehuset i Bjørvika i Oslo sett fra sjøsiden. Foto: Marte E. L. Johansen (2013)
Deloittehuset i Bjørvika i Oslo sett fra sjøsiden.
Beliggenhet
Strøk Bjørvika i Oslo
Historiske fakta
Arkitekt(er) Snøhetta
Påbegynt 2007 (tegnebordet)
Ferdigstilt 2013

Deloitte Touche Tohmatsu Limited (forkortet DTTL eller Deloitte) er verdens største leverandør av profesjonelle tjenester innen revisjon, rådgivning og advokattjenester, med 210 000 ansatte i over 150 land. Selskapet har sin historie tilbake til 1845 og er registrert i Storbritannia. Hovedkontoret ligger i New York i USA.

Innen revisjonsbransjen omtaler man gjerne Deloitte sammen med PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young og KPMG som de fire store («The Big Four»).

Om grunnleggerne[rediger | rediger kilde]

William Welch Deloitte er en av opphavsmennene til revisoryrket. Han var sønnesønn til den franske greve de Loitte, som flyttet til England da den franske revolusjonen brøt ut i 1789. Deloitte skapte seg et navn takket være sitt engasjement innen en bransje som var moderne på midten av 1800-tallet, jernbaneindustrien. Han flyttet til USA i 1893 og åpnet flere nye kontorer der. Den amerikanske grenen av Deloitte slo seg sammen med Haskins & Sells i 1924.

Da George Touch i 1883 ble autorisert revisor i Edinburgh og forlot Skottland for å søke lykken i England fantes det ingen «e» i slutten på etternavnet. For at navnet ikke skulle uttales som det engelske ordet «touch» endret han etternavnet til Touche. Han dannet i 1898 firmaet George A. Touche & Co. Et år senere startet han firmaet Touche, Niven & Company i New York. Firmaet åpnet kontorer over hele USA og Canada og fikk allerede etter kort tid en rekke viktige klienter. Touche gjorde også politisk karriere. Han ble parlamentsleder i 1910 og ble adlet sju år senere.

Det japanske firmanavnet Tohmatsu stammer fra admiral Nobuzo Tohmatsu. Tohmatsu ble statsautorisert revisor i 1952 og var da 57 år gammel. I 1967 ble han styreleder i den japanske foreningen for autoriserte revisorer og opprettet i 1968 revisjonsfirmaet Tohmatsu & Company. Nøkkelen til Tohmatsu's suksess innen revisjonsbransjen var at han var forutseende nok til å sende et flertall av sine medarbeidere og partnere utenlands for at de skulle få internasjonal erfaring.

Kontorer i Norge[rediger | rediger kilde]

Deloitte har over 1250 ansatte i Norge, fordelt på 20 kontorer, som jobber med rådgivning innenfor forretningsområdene: Audit & Advisory, Advokat (Deloitte Advokatfirma), Consulting og Financial advisory.

I Norge finner du Deloittekontorer i Oslo, Bergen, Drammen, Fagernes, Florø, Førde, Gjøvik, Gran, Grenland, Grimstad, Hamar, Haugesund, Kristiansand, Lyngdal, Nordhordland, Sogndal, Stavanger, Steinkjer Trondheim og Tønsberg.

Hovedkontoret ligger i Bjørvika i Oslo.

Deloitte Norge i et internasjonalt perspektiv[rediger | rediger kilde]

Deloitte er merkenavnet for alle medlemsfirmaene under den internasjonale organisasjonen Deloitte Touche Tohmatsu (DTT), en Swiss Verein, hvor hvert medlemsfirma er en juridisk separat og uavhengig enhet.

Firmaets globale hovedkvarter ligger i New York City i New York og det europeiske hovedkvarter ligger i London.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnlaget for Deloitte i Norge, slik vi kjenner firmaet i dag, er blitt lagt gjennom integrasjon av flere revisjons- og rådgivingsfirmaer, primært i løpet av 1980-årene. Historien går helt tilbake til 1916, da ett av disse firmaene, Bergens Revisjonsinstitutt, ble etablert.

Deloitte i Norge har vært medlem av den internasjonale organisasjonen Deloitte Touche Tohmatsu siden 1967.

Navnet Deloitte Touche Tohmatsu stammer fra tre ledende revisorer som alle på et tidlig stadium i sin karriere innså nytten og nødvendigheten av en internasjonal organisasjon: William Welch Deloitte, Georg Touch og Nobuzo Tohmatsu.

Deres opprinnelige firmaer dannet grunnlaget for dagens organisasjon gjennom strategiske fusjoner. I 1975 ble Tohmatsu Awoki & Co en del av Touche Ross International, og i 1990 fusjonerte Deloitte, Haskins & Sells og Touche Ross & Co, og ble til det internasjonale firma Deloitte Touche Tohmatsu.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 2007 ble Deloitte rangert av BusinessWeek som den beste plassen å starte karrieren.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.businessweek.com/careers/bplc/2007/1.htm

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]