Deborah Mash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deborah Mash
Født1952[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseFarmakolog, universitetslærer, nevrolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedFlorida State University[2]
University of Miami (19801984)[2][3]
NasjonalitetUSA

Deborah Mash (født 1952) er professor i nevrologi og molekylær og cellulær farmakologi ved University of Miamis medisinske fakultet og leder for universitetets Bank for Hjernespesifikke Evner (Brain Endowment Bank). Hun er en av verdens ledende vitenskapelige eksperter på det hallusinogene rusmiddelet ibogain.

Mash er medlem den amerikanske organisasjonen Life Extension Foundations vitenskapelige rådgivningspanel.[4]

Mash tok sin doktorgradAlzheimers sykdom. Deretter forsket hun på Parkinsons sykdom. Hennes hovedinteresse gjaldt imidlertid de nevrologiske sidene ved skadelig bruk av rusmidler.

I 1990 oppdaget hun sammen med sitt team metabolitten kokaetylen som dannes i leveren ved blandingsinntak av alkohol og kokain og som høyner såvel den euforiske virkningen som farligheten ved kokain.

I begynnelsen av 1990-årene startet hun i samarbeid med Howard Lotsof et forskningsprosjekt for å tilveiebringe vitenskapelige bevis på ibogains avhengighetsavbrytende egenskaper. Dette forskningsprosjektet ble stanset i 1995 på grunn av et dødsfall i Nederland i forbindelse med ibogain og en undersøkelse kolleger ved Johns Hopkins-universitetet hadde utført som antydet en risiko for hjerneskade ved bruk av ibogain.

På samme tid bygde Mash i samarbeid med private investorer en klinikk på den karibiske øya St. Kitts hvor rusmiddelavhengige ble behandlet med ibogain. Ifølge Mash ble om lag to tredeler av disse pasientene etter en gangs behandling langvarig kvitt sin avhengighet.

I 1997 oppsto en rettstvist mellom Mash og Lotsof som i lengre tid hadde hatt uoversensstemmelser og nå gjensidig ankklaget hverandre. Rettstvisten om patentrettigheter ble imidlertid hverken fastslått eller innstilt med dette.

Siden begynnelsen av 2005 ble ibogainforskningen ved University of Miami under ledelse av Mash igjen startet opp, denne gang finansiert av en privat, anonym betaler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som Deborah MASH, www.dictionnaire-creatrices.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ ORCID 0000-0002-1352-7851[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ LEF Scientific Advisory Board

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]