Metabolitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Metabolitter er mellomstadier og produkter av stoffskiftet. Begrepet metabolitt begrenses som regel til små molekyler. En primær metabolitt er direkte involvert i den normale veksten, utviklingen og reproduksjonen. En sekundær metabolitt er ikke direkte involvert i de prosessene, men har oftest viktig økologisk funksjon. Eksempler er antibiotika og pigmenter.

Metabolomet danner et stort nettverk av metabolske reaksjoner der produktene fra en enzymatisk kjemisk reaksjon er drivstoffet til andre kjemiske reaksjoner. Slike systemer har blitt beskrevet som hypersykluser.

Innen farmakologi og toksikologi er metabolitter sentrale, da som nedbrytningsprodukter av kroppsfremmede forbindelser (for eksempel legemidler eller giftstoffer). I mange tilfeller er det ikke legemiddelet selv, men en metabolitt som gir selve virkningen. Et eksempel er kodein (for eksempel i Paralgin forte) som omdannes til den aktive metabolitten morfin som virker smertestillende i sentralnervesystemet. Legemidler som virker via aktive metabolitter kalles prodrugs.

Se også[rediger | rediger kilde]

biokjemistubbDenne biokjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.