Hopp til innhold

De vestlige Qinggravene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paifang foran Tailingmausoleet
Tailingmausoleet

De vestlige Qinggravene (kinesisk: 清西陵; pinyin: Qing Xi líng) befinner seg ca. 140 km sørvest for Beijing i provinsen Hebei, i fylket Yi. De er en nekropolis med fire keiserlige mausoleer der 78 fyrstelige personer er gravlagt. Her er fire av Qing-dynastiets keisere, deres keiserinner, keiserlige konkubiner, prinser og prinsesser, og en rekke andre.

Byggingen av anlegget begynte under Yongzheng-keiseren som brøt med gammel skikk ved at han nektet å bli begravet i De østlige Qinggravene. Noen har spekulert – uten å ha beviser å vise til – at Yongzheng var kommet til makt illegitimt etter å ha sjaltet ut sine brødre, og at motivet for gravfeltskiftet var at han ikke ønsket å ligge nær sin far Kangxi-keiseren. Senere bestemte også hans sønn Qianlong-keiseren at han skulle begraves i de østlige gravene, og at man så skulle alternere mellom det østlige og det vestlige anlegget. Slik ble det, skjønt ikke alltid helt konsekvent.

Den første graven, Tailing, ble ferdig i 1737, to år etter Yongzhengkeiserens tid.

Den siste keiserlige begravelse var i 1998, da asken etter Aisin Gioro Henry Puyi, den siste av keiserne, ble flyttet til et kommersielt gravfelt her. Det var hans femte hustru, Li Shuxian, som hadde bedt om at dette ble gjort. Imidlertid ble hennes eget testamentariske ønske om å bli gravlagt i samme grav innfridd.

De viktigste gravanleggene

[rediger | rediger kilde]

De fire keisermausoleene er:

Tailing for Yongzheng-keiseren (1678-1735, den 3. Qing-keiser)

Changling for Jiaqing-keiseren (1760-1820, den 5. keiser)

Muling for Daoguang-keiseren (1782-1850, den 6. keiser)

Chongling for Guangxu-keiseren (1871-1908, den 9. keiser)

De vestlige Qing-gravene får ikke like stor turistoppmerksomhet som Minggravene. Changling- og Chonglingmausoleet er åpnet for offentligheten.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata