Yi (Baoding)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 39°21′00″N 115°29′00″Ø

Paifang foran Tailingmausoleet, del av De vestlige Qinggravene.
Tailingmausoleet

Yi (kinesisk: 易县; pinyin: Yì Xiàn) er et fylke i provinsen Hebei i Folkerepublikken Kina. Det er underlagt byprefekturet Baoding.

Befolkningen var på 545.004 innbyggere i 1999.[1]

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Zijingguanpasset, «purpurtistelpasset». I 2004 ble det foretatt så grundige byggearbeider der at det knapt kan betegnes som en restaurering mwen heller om en nybygging i gammel stil.

I Yi fylke ligger utgravningene av Xiadu (下都; Xiàdū), som var hovedstad nummer to i staten Yan i de stridende staters tid.

Tempelet Cangu-nainai (Cangu ta, 蚕姑坨, eller Cangu nainai miao, 蚕姑奶奶庙) ligger i fylket. Det ble bygd under Det nordlige Wei-dynasti.[2] Cangu Nainai betyr «silkeormens moder»; det siktes til den legendariske keiserinne Leizu, som skal ha lært kineserne silkevevingens hemmeligheter.

De vestlige Qinggravene befinner seg også i fylket. Byggingen av anlegget begynte under Yongzheng-keiseren. Den første graven, Tailing, ble ferdig i 1737, to år etter Yongzhengkeiserens tid. Den siste keiserlige begravelse var i 1998, da asken etter Aisin Gioro Henry Puyi, den siste av keiserne, ble flyttet til et kommersielt gravfelt her.

I Yi er dessuten det viktige Zijingguanpasset gjennom Den kinesiske mur (Wanli changcheng – Zijingguan, 万里长城—紫荆关, «purpurtistelpasset»), Daodejing-steinsøylen i det daoistiske Longxingtempelet (Longxing guan Daodejing zhuang, 龙兴观道德经幢), det neolittiske Beifudi-funnstedet (Beifudi yizhi, 北福地遗址), og Jing-Ke-pagoden (Sheng ta yuan ta, 圣塔院塔).

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Storkommuner[rediger | rediger kilde]

Kommuner[rediger | rediger kilde]

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 112, en ringvei som går rundt Beijings byprovins, fører gjennom området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]