Ming-dynastiets graver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Minggravene)
Hopp til navigering Hopp til søk
Et av gravanleggene, bakenfor en seremoniell kinesisk port.
Sjeleveien frem mot gravene.

Mingdynastiets graver (kinesisk: 明朝十三陵; pinyin: Míng cháo shí sān líng; ordrett Mingdynastiets tretten graver) ligger rundt 50 kilometer rett nord for Beijing på et sted utpekt av den tredje av Ming-keiserne, Yongle-keiseren (1402 – 1424), som flyttet landets hovedstad fra Nanjing nordover til Beijing. Dette er gravene til tretten keisere fra Ming-dynastiet. Anlegget ligger i sørhellingen under Taishou-fjellet (som opprinnelig het Huangtu-fjellet).

Etter at han hadde foretatt oppbyggingen av sitt keiserpalass inne i Beijing (og som på folkemunne ble hetende Den forbudte by) i 1420, utvalgte Yongle-keiseren sitt gravsted og bygde sitt eget mausoleum.

Det skulle fra og med ham begraves tretten mingkeisere i dette feltet. Gravene til de første to mingkeiserne er imidlertid nær Nanjing (som var deres hovedstad). Heller ikke Jingtai-keiseren ble gravlagt her, ettersom keiserlig begravelse ble nektet av Tianshun-keiseren. I stedet ligger Jingtai-keiseren i et mausoleum vest for Beijing. Chongzhen-keiseren, som hengte seg i april 1644, var den siste som ble begravet her. Hans gravanlegg, kalt Si Ling av Qing-keiseren, er mye mindre enn forgjengernes.

Under Ming-dynastiet var området avsperret for vanlige borgere. Da Li Zichengs opprørshær rykket frem mot Beijing i 1644, var de først innom her og plyndret og brente før de inntok hovedstaden og styrtet Mingdynastiet.

Anlegget er en av de viktigste turistattraksjoner i Beijing, i bydistriktet Changping.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ann Paludan: The Ming Tombs, Hong Kong: Oxford University Press, 1991.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]