De Havilland Gipsy Major

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
de Havilland Gipsy Major

de Havilland Gipsy Major eller Gipsy IIIA er en fire-sylindret, luftkjølt rekkemotor som ble brukt i en rekke lette fly produsert i 1930-årene, inkludert den berømte Tiger Moth biplan. Mange Gipsy Major motorer brukes fortsatt i veteranfly over hele verden i dag.

Motorene ble produsert både av de Havilland i Storbritannia, og av den australske gren av selskapet, de Havilland Australia, sistnevnte endret dets design for å bruke imperial mål, heller enn de opprinnelige metriske mål.

Konstruksjon og utvikling[rediger | rediger kilde]

Motoren var en litt modifisert Gipsy III, som ble endret for å kjøre den opp-ned slik at sylindrene pekte nedover under veivakselen. Dette gjorde at propelens aksel ble holdt i en høy posisjon uten at sylindere blokkerte pilotens utsikt foran nesen på flyet.[1] En første ulempe med den inverterte konfigurasjon var et høyt forbruk av olje (opp til fire halvlitere per time) som krevde regelmessig påfyll fra en ekstern oljetank, dette problemet ble forbedret over tid med bruk av modifiserte stempelringer. Major hadde 118 mm boring og 114 mm slaglengde. Gipsy III ble først bygget i 1932, og total produksjon av alle Gipsy Major versjoner var 14 615 enheter.

Videre utvikling[rediger | rediger kilde]

I 1934, da Geoffrey de Havilland hadde behov for en kraftigere motor for sitt tomotors transportfly, ble den fire-sylindrede Gipsy Major videre utviklet til en 200 kw seks-sylindret Gipsy Six.[2] Det var mer enn nødvendig for den nye DH 91 Albatross fire-motors transatlantiske postfly, og så ble to Gipsy Six, sekssylindrede rader slått sammen for å danne en 525 Gipsy Twelv, Gipsy 12-sylindret invertert V-motor.[3] I militær tjeneste ble Gipsy Twelv kjent som Gipsy King og Gipsy Six som Gipsy Queen.

Under andre verdenskrig ble alle sivile fly beslaglagt og etter krigen var de Havilland for opptatt med å konsentrere seg om jetmotorer og legge menergi i sine stempelmotorer. Gipsy fikk ikke gå uten kamp. I Canada ble Gipsy valgt for DHC1 Chipmunk skolefly, som senere erstattet Tiger Moth i RAF. Innen den tid ble imidlertid Gipsy Major overskygget av Blackburn Cirrus mMajri Storbritannia og den amerikanske Lycoming og Kontinental horisontalt motsatte sylindre i utlandet (i en vri av ironi, Blackburn i seg selv var basert på Frank Halfords gamle ADC Cirrus motore som Blackburn hadde kjøpt lisensen på i 1934). I sin endelige kompressormatet form, ble Gipsy Major brukt i helikopterprogrammer. Den ytet 220 hk.

Etter 1945 hadde Gipsy Major hadde blitt klarert for en verdensrekord på 1 500 timer i tiden mellom overhaling (TBO), overgikk sine tidligere verdensrekorder på 1 260 timer TBO oppnådd i 1943. 1000 timer TBO hadde tidligere blitt oppnådd i 1938.

Overlevende[rediger | rediger kilde]

Mange Gipsy Major motorer blir værende i tjeneste i dag over hele verden, i Storbritannia alene ca 175 de havilland Tiger Moth var notert i Luftfartøyregisteret i Storbritannia i september 2011, selv om ikke alle disse flyene var luftdyktige.

Motorer på museer[rediger | rediger kilde]

Eksemplarer på Gipsy Major er utstilt på følgende museer:

Gipsy Major

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ord-Hume 2000, p. 260.
  2. ^ Wesselink 1982 p.84
  3. ^ Wesselink 1982 p.115
Autoritetsdata