David Chase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
David Chase
David Chase 2015.jpg
David Chase i 2015.
FødtDavid DeCesare
22. august 1945 (72 år)
USA New York
Ektefelle Denise Kelly
Barn Michele DeCesare
Utdannet ved New York University, Stanford University
Beskjeftigelse TV-produsent, manusforfatter og regissør
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Primetime Emmy Award, Directors Guild of America Award, Edgar-prisene

David Chase, David DeCesare (født 22. august 1945 i New York) er en amerikansk tv-produsent, manusforfatter og regissør som er mest kjent som skaperen av den kjente Mafia-serien The Sopranos.

Chase begynte sin tv-karriere som manusforfatter i 1974 for tv-serien Kolchak: The Night Stalker. Han hadde sin debut som tv-produsent i 1977 da han fikk produsere fire episoder av serien The Rockford Files. Videre debuterte han som regissør i 1985 da han regisserte noen episoder av krim/grøss-serien Alfred Hitchcock Presents. På 1990-tallet har han blant annet vært involvert i serien Det gode liv i Alaska, hovedsakelig på produsentsiden.

Sopranos[rediger | rediger kilde]

Mest kjent er han imidlertid for å ha skapt den populære serien The Sopranos i 1999. Ved siden av å ha skapt serien har han også vært involvert i de fleste episodene både som produsent og som manusforfatter. Han har også hatt regien på den aller første episoden av serien. Chase har selv uttalt at ideen bak serien Sopranos, var hans ønsker om å skrive om sine egne familieforhold, om en fyr som må i terapi fordi moren hans er i ferd med å ta knekken på ham. Men uttalte videre at "Men det er jo ingen som gidder å se på en tv-forfatter som sliter, og derfor la jeg historien til et mafiamiljø i stedet". [1].

Priser[rediger | rediger kilde]

Chase har vunnet den prestisjetunge Emmy-prisen fem ganger. Tre ganger for The Sopranos (1999, 2003 og 2004), en for Off the Minnesota Strip (1980) og en for The Rockford Files (1978)

TV-arbeid[rediger | rediger kilde]

Som regissør[rediger | rediger kilde]

Som produsent[rediger | rediger kilde]

Som manusforfatter[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]