Dansens dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tango i Buenos Aires

Den internasjonale Dansens dag markeres den 29. april hvert år, på fødselsdagen til den franske danseren Jean-Georges Noverre (1727–1810), som regnes som grunnleggeren av den moderne ballett.

Siden 2010 har markeringen gått under navnet Dansens dager i Norge, fordi de norske arrangørene har valgt å fordele markeringen over flere dager.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Markeringen ble etablert i 1982 av International Dance Committee (CID; Conseil International de la Danse på fransk) under UNESCO. Dagen er en verdensomspennende markering av alle danseformer, og har til hensikt å feire mangfoldet innen dans og kjærlighet til dans på tvers av kultur, alder, hudfarge, ferdighetsnivå og danseform.[1]

Formål[rediger | rediger kilde]

Blant målene for Dansens dag er å øke oppmerksomheten rundt viktigheten av dans som kunstform i den generelle befolkningen, samt å påvirke myndigheter verden over til å inkludere dans i alle utdanningssystemer, fra grunnskole til høyere utdanning.

Mens dans har vært en integrert form av menneskenes kultur opp gjennom historien, blir det fortsatt nedprioritert av myndighetene i store deler av verden. CIDs president Alkis Raftis uttalte følgende ved markeringen av Dansens dag i 2003: «I mer enn halvparten av landene i verden forekommer ikke dans i offentlige lovtekster, på godt og vondt. Det er ingen midler som allokeres til statsbudsjettet for å støtte denne kunstformen, og det er ikke noe som heter danseutdannelse, verken privat eller offentlig.»

Globale markeringer[rediger | rediger kilde]

I 2005 fokuserte Dansens dag på grunnleggende utdannelse. CID manet utdanningsdepartementer og -institusjoner til å markere dagen ved alle skoler ved blant annet å skrive essays om dans, tegne bilder av dans, og å danse i gatene.

I 2006 uttrykte CID en advarsel mot danseres motvilje mot å delta i felles organisasjoner, og presidenten uttalte at dette er en viktig årsak til mangelen på anerkjennelse av dans innen lovgivning, finansiering og generell synlighet i samfunnet. Budskapet var: «Verdens dansere, forén dere!»

Dansens dag 2007 ble tilegnet barna.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er det den ideelle stiftelsen Danseinformasjonen (tidligere Senter for dansekunst) som er ansvarlig for å arrangere Dansens dag(er).[1] Danseinformasjonen ble etablert i 1994 som Norges nasjonale kompetansesenter for dansekunst, og holder siden 2008 til i Dansens Hus i Oslo.[2]

Dansens Dag har blitt markert siden 1999 i Norge, og i denne perioden har det utvklet seg en økt bevissthet rundt og synliggjøring av dans i skoler, på gater, på scener, i film og TV – og også skriftlig i media, tekster og i akademia. Det har blitt opprettet flere mastergradsutdanninger innen dans ved høgskoler og universiteter de siste årene.

Hvert år er det en ny dansekunstner som blir ambassadør for Dansens dager, og som koreograferer en egen dans i anledning markeringen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Dansens Dager». Danseinformasjonen. Besøkt 1. desember 2022. 
  2. ^ «Om oss». Danseinformasjonen. Besøkt 1. desember 2022. «Danseinformasjonen er det nasjonale kompetansesenteret for dansekunst og en ideell stiftelse. Formålet med virksomheten er å fremme, synliggjøre og informere om dansekunst. Danseinformasjonen ble etablert i 1994 og holder til i Dansens Hus i Oslo, hvor vi også er eneaksjonær. Danseinformasjonen har et stort nettverk i scenekunstfeltet, er faglig oppdatert og tilbyr rådgivning, informasjon og tjenester til kunstnere, studenter, publikum, presse, politikere og myndigheter.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]