Dansens Hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dansens Hus.

Dansens Hus er Norges nasjonale scene for dans og ligger på Vulkan i Oslo. Det ble opprettet i 2004 og flyttet inn i nåværende lokaler ved Akerselva i 2008.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fra begynnelsen av 90-tallet var forbundet NODA og Senter for Dansekunst talerørene for norsk dansekunst som arbeidet for opprettelsen av et dansens hus.

Dansens Hus AS ble etablert på nyåret 2004, og den 23. september samme år fant den første offisielle åpningen sted i midlertidig leide lokaler i Prøvesalen på Det Norske Teater.

Dansens Hus gjenåpnet 31. desember 2008 i Verkstedhallen på Vulkan, Nedre Foss.

Før etableringen hadde Norge ingen scene med oppdrag å presentere internasjonale dansekompanier, og samtidens dansekunst ble bl.a. presentert av Black Box Teater (Oslo), BIT Teatergarasjen (Bergen), Avantgarden (Trondheim), CODA Oslo International Dance Festival (fra 2002), Riksteatret, Rikskonsertene, en sjelden gang i institusjonsteatrene, på leide scener rundt om i landet.

Det var bevilget 36 mill. kr til Scenekunst i Norsk Kulturfond/Norsk Kulturråd, som skulle gå til fri teater, dans, opera, tverrkunstneriske prosjekter, prosjekt for barn og unge, ny dramatikk, gjestespillstøtte.

Organisasjon og finansiering[rediger | rediger kilde]

DansensHus.jpeg

Stiftelsen Senter for Dansekunst/Danseinformasjonen eier aksjene til Dansens Hus og utgjør dets generalforsamling. Kultur- og kirkedepartementet bidrar til finansiering gjennom statsbudsjettet. Bygningen eies av Aspelin Ramm, ligger på området Vulkan (Oslo) og driftes delvis av organisasjonen og delvis av Dansens Hus. Danseinformasjonene og CODA Oslo International Dance Festival leier kontorlokaler her.

Budsjettnivå i 2004 lå på 3 millioner kroner, og 35 millioner i 2010.

Arkitekter[rediger | rediger kilde]

Gry Holter ved LPO arkitekter AS. Interiør i foyer ved Snøhetta AS.

Ny kunstnerisk leder fra august 2018[rediger | rediger kilde]

Styret ved Dansens Hus ansatte belgiske Samme Raeymaekers som kunstnerisk leder ved Dansens Hus på et fireårig åremål fra og med august 2018. Raeymaekers kom fra stillingen som ansvarlig for danseprogrammet ved Concertgebouw Brugge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]