Dansens Hus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dansens Hus.

Dansens Hus er Norges nasjonale scene for dans og ligger på Vulkan i Oslo. Det ble opprettet i 2004 og flyttet inn i nåværende lokaler ved Akerselva i 2008.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Da Dansens Hus åpnet skuddårsaften 2008 i Verkstedhallen på Vulkan, Nedre Foss, var det husets andre åpning på mindre enn fire år. Dansens Hus AS ble etablert på nyåret 2004, og den 23. september samme år fant den første offisielle åpningen sted i midlertidig leide lokaler i Prøvesalen på Det Norske Teater.

At Dansens Hus åpnet før man faktisk hadde et eget hus, skyldtes at det langvarige trykket fra dansefeltet hadde gitt politiske resultater. Den særnorske lokaliseringsdebatten, som kan utsette realisering av kunstinstitusjoner med flere tiår, hindret ikke stortingsvedtak og etablering. Dansens Hus ble etablert uten eget hus, og dette igjen ga fortgang i fremdriften. Da Verkstedhallen ble ledig og det viste seg at den var usedvanlig godt egnet, ble det gitt politisk klarsignal raskt, til tross for at bygget var større og ville bli langt mer kostbart enn tidligere anslag. Det som tok tid var å prosjektere og bygge om Vulkan Maskinverksted anno 1948 til et skreddersydd og topp moderne dansehus med Hovedscene, Studioscene og gode arealer for publikum og kunstnere.

Før opprettelse av DH hadde Norge ingen scene med et særlig oppdrag for å vise samtidig dansekunst og ivareta de frie koreografers arbeid. Det var bevilget 36 mill. kr til Scenekunst i Norsk Kulturfond/Norsk Kulturråd, som skulle gå til fri teater, dans, opera, tverrkunstneriske prosjekter, prosjekt for barn og unge, ny dramatikk, gjestespillstøtte m.m. Norge hadde på dette tidspunkt ingen scene med oppdrag å presentere internasjonale dansekompanier, og samtidens dansekunst ble bl.a. presentert av Black Box Teater (Oslo), BIT Teatergarasjen (Bergen), Avantgarden (Trondheim), CODA Oslo International Dance Festival (fra 2002), Riksteatret, Rikskonsertene, en sjelden gang i institusjonsteatrene, på leide scener rundt om i landet – overalt sammen med andre scenekunstarter (med unntak av CODA). Norge hadde heller ingen organisasjon eller infrastruktur med en stemme i samfunnet for å tale for dansekunsten generelt og formidle om dansekunstnere spesielt.

Fra begynnelsen av 90-tallet var forbundet NODA og Senter for Dansekunst talerørene utad og de som arbeidet for opprettelsen av DH.

Prosessen[rediger | rediger kilde]

I hele prosessen med planlegging og utbygging var Dansens Hus representert av daglig leder ved Danseinformasjonen Randi Urdal, tidligere teknisk sjef ved DH Oddgeir Kummen og kunstnerisk og administrerende leder Karene Lyngholm. Ved flere stadier i prosjekteringen og utredningen var flere skapende dansekunstnere invitert med i rådgivende møter. Disse var særlig valgt ut på grunn av sin erfaring fra gjestespill på ulike teatre rundt om i verden. I alle stadier av planlegging og utbygging ble vi og våre representanter lyttet til og invitert med i beslutninger.

Begrepet dansehus er et europeisk begrep som har spredd seg til de fleste land i løpet av det siste tiåret. The Place i London og Tanzhaus NRW i Düsseldorf er noen av de eldste husene som er rene dansehus.

DansensHus.jpeg

Organisasjon og finansiering[rediger | rediger kilde]

Stiftelsen Senter for Dansekunst/Danseinformasjonen eier alle aksjene til Dansens Hus og utgjør DHs generalforsamling. Kultur- og kirkedepartementet er tilskuddsyter til Dansens Hus gjennom Statsbudsjett. Bygningen som DH leier eies av Aspelin Ramm, ligger på området Vulkan (Oslo) og driftes delvis av organisasjonen, delvis av DH i henhold til avtale. Danseinformasjonene og CODA Oslo International Dance Festival leier kontorlokaler av Dansens Hus og holder til i hhv første og annen etasje i kontorfløyen.

Fakta[rediger | rediger kilde]

• Dansens Hus (DH) ble opprettet etter vedtak i Stortinget i Statsbudsjett for 2004 framlagt oktober 2003 • Stiftelsen Senter for Dansekunst/Danseinformasjonen eier alle aksjene til Dansens Hus og utgjør DHs generalforsamling • Kultur- og kirkedepartementet er tilskuddsyter til Dansens Hus gjennom Statsbudsjett • Bygningen som DH leier eies av Aspelin Ramm og driftes delvis av dem, delvis av DH i henhold til avtale • Leieavtalen er på 20 år med rett til forlengelse • Finansiering av teknisk utstyr og inventar er foretatt via banklån etter beslutning i KKD • Budsjettnivå i 2004 – 3 millioner • Budsjettnivå i 2010 – 35 millioner

Danseinformasjonene og CODA Oslo International Dance Festival leier kontorlokaler av Dansens Hus og holder til i hhv første og annen etasje i kontorfløyen.

Arkitekter[rediger | rediger kilde]

Gry Holter ved LPO arkitekter AS. Interiør i foyer ved Snøhetta AS.

Ny kunstnerisk leder fra august 2018[rediger | rediger kilde]

Styret ved Dansens Hus ansatte enstemmig belgiske Samme Raeymaekers som kunstnerisk leder ved Dansens Hus på et fireårig åremål fra og med august 2018. Raeymaekers kom fra stillingen som ansvarlig for danseprogrammet ved Concertgebouw Brugge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisielt nettsted