Daniel Coxe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Daniel Coxe
Født1640
England
Død19. januar 1730
London
Utdannet ved Jesus College
Beskjeftigelse Lege
Nasjonalitet USA
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society

Daniel Coxe (164019. januar 1730) var en engelsk lege som anskaffet seg store eiendommer i Nord-Amerika, og var av den grunn nominell guvernør av West Jersey i tidsrommet 16871688 og 16891692, men reiste selv aldri over til de amerikanske kolonien. Hans sønn, oberst Daniel Coxe gjorde det, og var involvert i skitten forretningshandel med farens eiendommer som førte til mange nybyggere måtte betale to ganger for de kjøpte eiendommene og andre ble tvunget til flytte.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Familien Coxe sporer deres slekt tilbake til en Daniel Coxe som levde i Somersetshire i England på 1200-tallet som fikk en doktorgrad i medisin fra italienske Universitetet i Salerno. Daniel Coxes far het også Daniel Coxe. Han var fra Stoke Newington i London og døde i 1686. Hans sønn, doktor Daniel Coxe, ble født i London som den eldste av 13 barn og fikk sin utdannelse ved Jesus College ved Universitet i Cambridge hvor han ble Doctor medicinae i 1660.[1] Han var medlem (fellow) av Royal Society og av Royal College of Physicians. Coxe er det medlem som Samuel Pepys referert til i sin dagbok for 3. mai 1665 da han forgiftet en katt med tobakksolje ved Gresham College i London.

Coxe ble utpekt som lege til det kongelige hoff for Karl II av England og senere for dronning Anne av Storbritannia. Han giftet seg med Rebecca Coldham, eneste overlevende barn og arving av John Coldham, esquire av Tooting Graveney, alderman av London, og Rebecca Dethick, en datter av Lord Mayor of London, den 12. mai 1671. De fikk en sønn og en datter, henholdsvis oberst Daniel Coxe og Mary Coxe, som ble en av brudepikene ved et kongelig bryllup, og senere giftet seg med John Montgomery (død 1733) i 1732. De fikk en sønn Alexander som siden ble parlamentsmedlem for grevskapet Monaghan på Irland. Etter oberst John Montgomerys død giftet hun seg med William Clement, visedomprost av Trinity College i Dublin og parlamentsmedlem for både Trinity College og byen Dublin. Hun døde ved Beaulieu i grevskapet Louth på Irland i 1790, 97 år gammel.

Doktor Coxe mottok en umåtelig stor bevilgning på landområder i Nord-Amerika fra Karl II ved den nedre Mississippi-dalen. Men han dro aldri over til Den nye verden. Isteden var det hans sønn, oberst Daniel Coxe, den yngre (16731739), og en representant, John Tatham, som reiste i hans sted. Obert Coxe bodde i de amerikanske koloniene fra 1702 til 1716 og etter at han hadde kommet seg tilbake til England publiserte han en redegjørelse i 1722 av sine reiser og en beskrivelse av området som utgjorde hans fars krav. Teksten het A Description of the English Province of Carolana, by the Spaniards called Florida, And by the French La Louisiane.

Selv om doktor Coxe aldri forlot England tjenestegjorde han nominelt som guvernør av New Jersey ved kjøp av landområder, og kjøpte ytterligere større områder med land flere steder i de amerikanske koloniene. Han gjorde et forsøk på å grunnlegge en koloni av hugenotter i Virginia, men det feilet. Doktor Coxe kjøpte også en bevilgning på land i 1698 kjent som «Carolina» fra arvingene av familien Heath. Denne eiendommen forble i familien Coxes eie fram til 1769 da det ble utvekslet for land i Mohawk-dalen som i dag er kjent som delstaten New York.

Coxe åpnet et av de tidligste kommersielle keramikkverkstedene i New Jersey.[2]

Doktor Coxes sønn, oberst Daniel Coxe ble utnevnt av hertugen av Norfolk som provinsiell stormester av frimurerne for provinsene New York, New Jersey og Pennsylvania, men døde før han hadde opprettet noen losjer.

I 1691 skal doktor Coxe angivelig ha solgt 120 km² med land i vestlige New Jersey til en ny gruppe eiendomseiere som kalte seg for West Jersey Society, og som hadde promotert dette landet i stor grad til bosettere på Long Island og i New England. Men i 1731, nær førti år senere, dukket doktor Coxes sønn oberst Daniel Coxe opp og hevdet at han eide eiendommene via et overveiende dokument som hans far hadde nedtegnet år tidligere. Til stor misnøye for bosetterne gikk retten med på oberst Coxes krav. Hundrevis av familier ble tvunget til kjøpe deres eiendommer på nytt fra oberst Coxe eller i motsett fall bli forvist. Den påfølgende skandalen var en av mange urettferdigheter som hisset opp amerikansk raseri mot de engelske i årene som førte fram til den amerikanske uavhengighetskrigen. Det var flere rettssaker og det skjedde opptøyer. Til sist var det mange beboere som forlot New Jersey, enten fordi de ikke var i stand til å betale oberst Coxe eller grunnet avsky for oberstens omfattende politiske korrupsjon. En gruppe bosatte ved elven Yadkon i hva som da var fylket Rowan. Dette samfunnet fortsatte å tiltrekke seg nye bosettere i de neste tiårene.

På anmodning fra dronning Anne leverte Coxe fra seg guvernørpost for Jersey, men behold andre eiendomsrettigheter. Doktor Coxe døde i 1730 og ble gravlagt i London. Hans portrett henger i Royal College of Physicians i London. Hans sønn, oberst Coxe, døde i 1739.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Coxe, Daniel Arkivert 6. oktober 2012 hos Wayback Machine. i: Venn, J. & J. A.: Alumni Cantabrigienses, Cambridge University Press, 10 vols, 1922–1958.
  2. ^ Ceramics - Daniel Coxe Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine., Burlington, Art & Architecture of New Jersey.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Weld Coxe Collection (PDF), inkluderer brevveksling, pamfletter, kart og annet materiale som dokumenterer familien Coxe i Nord-Amerika. Det er tilgjengelig i forskningsøyemed hos Det historiske samfunn i Pennsylvania.