Damsekanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Damsekanalen (fransk: Canal de Damme, nederlandsk: Damse Vaart eller Napoleonvaart) er en kanal i den belgiske provinsen Vest-Flandern. Kanalen forbinder byen Brugge med Westerschelde ved byen Sluis i den nederlandske provinsen Zeeland.[1]

Kanalen ble bygget på ordre fra Napoléon Bonaparte i 1810.[2] Han ønsket å ha bruke kanaler som en effektiv transportmåte uten risiko for forstyrrende inngrep fra den britiske marinen. Etter seieren over Napoleon ble utløpet av kanalen flyttet fra Breskens til dagens utløp i Sluis. Etter ombygningen ble kanalen gjenåpnet for trafikk i 1856.

Damse kanal krysser Leopoldkanalen og Schipdonkkanalen som begge ble gravd ut på midten av 1800-tallet. Målet var å redusere innblanding fra nederlenderne som en følge av Belgias uavhengighet i 1830. På grunn av ulik høydeforskjell i de tre kanalene var det nødvendig å skape et system av sluser for å koble disse sammen. Kanalen var i aktiv bruk helt frem til 1940 da franske tropper ødela slusesystemet og derved satte en stopper for sjøtransport på kanalen. Etter andre verdenskrig ble kanalen gjenåpnet på nytt, men nå kun til fritidsbåter. En turistbåt kjører på kanalen mellom byene Damse og Brugge.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Et panoramafoto av Damse kanal med turistbåten 'De Lamme Goedzak' i forgrunnen
Et panoramafoto av Damse kanal

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]