Dampfløyteorgel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sirkus calliope, litografi av Gibson & Co., 1872.

Dampfløyteorgel eller calliope er et musikkinstrument for dampfløyter, opprinnelig for damplokomotiver. Det var ofte montert på Mississippi-elvebåter eller i bruk som sirkusmusikk. Amerikanske sirkus brukte å paradere inn i en by, og orgelet ble da trukket av hester.

Kalliope i gresk mytologi har gitt navn til instrumentet. Hun var datter av Zevs og mor til Orfeus – og den fremste av musene med ansvar for musikk. Navnet betyr vakker røst.

Et dampfløyteorgel er høyrøstet og høres på lang avstand.

Historien[rediger | rediger kilde]

Kitch Greenhouses Steam Calliope, Ohio Historical Society - 2006

Joshua C. Stoddard fra Worcester, Massachusetts tok ut patent 9. oktober 1855, basert på allerede eksisterende elementer som dampfløyte(lansert i 1832 uten patent) og knasthjul til lirekasser og spilledåser.[1]

Stoddard hadde opprinnelig tenkt på orgelet som erstatning for kirkeklokker, men det var på hjuldamperne det tok av. De fortsatt eksisterende hjuldamperne har alle damporgler bygd av Thomas J. Nichol, Cincinnati, Ohio, som bygde dem mellom 1890 og 1932. De nye utgavene kan enten spilles mekanisk eller ved hjelp av et klaviatur, og brukes regelmessig når båtene er i gang med turister ombord.

Rundt 1900-tallet ble drivverkene endret til valsene som var i bruk på mekaniske pianoer. Musikeren ble dermed overflødig, selv om det var mulig å kople om etter ønske. Dampen ble også erstattet med trykkluft. Dette reddet orglene etterhvert som dampmaskinene ble faset ut.

Musikeren Tom Waits album fra 2002: Blood Money har en låt for trompet og dampfløyteorgel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Patent US 13668: Apparatus for producing music by steam or compressed air.» (PDF). United States Patent Office. Besøkt 22. februar 2016.