Dalbury Lees

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dalbury Lees
Dalbury Lees
Allehelgenkirken i Dalbury
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:South Derbyshire
Admin. grevskap:Derbyshire
Seremon. grevskap:Derbyshire
StatusLandsby (village)
Befolkning306 (2011)

Dalbury Lees er et verdslig sogn i sørlige Derbyshire. Det ligger omtrent 10 km fra både Burton-on-Trent og Derby, og akkurat under 6 km fra Egginton. I sognet ligger landsbyene Dalbury og Lees som er omtrent 3,2 km fra hverandre. Dalbury Lees har vært kjent som Dalbury og som Dalbury with Lees, men Dalbury Lees er den foretrukne formen.[1] I henhold til folketellingen i 2011 utgjør befolkningen i sognet (inkludert Trusley) 306 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Puben Black Cow er det felles møtested i Lees.

Navnet Dalbury har sin opprinnelse i den norrøne guddommen Delling, en form for solgud i norrøn mytologi.[3] Hvis etymologien er riktig var det antagelig en del norrøn, antagelig dansk bosetning her på 900-tallet. Dalbury er nevnt to ganger i Dommedagsboken hvor det ble stavet Delbebi og Dellingeberie. Boken nedtegnet[4] føst at det var tre bovate[5] som var berewicks[6] til herregodset Mickleover som på den tiden tilhørte klosteret Burton. Klosteret holdt flere gods, blant annet Appleby Magna, Winshill og Stapenhill – alle disse lå innenfor Derbyshire på den tiden.

Senere lister boken under tittelen av «Landområdene til Henry de Ferrers»: [7]

«In Dalbury Godric had two carucates of land to the geld. There is land for four ploughs. There are now two ploughs in demesne and six villans and one bordar with two ploughs. There is a priest and a church and twenty acres of meadow, woodland pasture one furlong long and half a league broad. TRE[6] worth forty shillings now sixty shillings. Robert holds it.»
«I Dalbury hadde Godric to carucater[8] av land til geld.[9] Det er land for fire ploger. Det er nå to ploger i demesne[10] og seks livegne og en bordar[11] med to ploger. Det er en prest og en kirke og tyve acre av enger, skogsbeitemarker en furlong lang[12] og en halv sammenslått bred. TRE[13] verd førti shillinger nå seksti shillinger. Robert holder det.»

Dalbury er den minste av de to landsbyene med kun en håndfull hus, en kirke, og på 1800-tallet også en skole som tok imot opp til seksti elever.[14]

Lees på den andre side er større med rundt førti hus og flere gårder. Puben Black Cow er det kommunale sentrum for landsbyen og gressengen på motsatt side er hyppig benyttet for landsbyens festivaler, sammenkomster og salg fra biler. En ny landsbyhall ble på 2000-tallet fullført ved hovedvegen gjennom landsbyen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Naming and boundaries, Vision of Britain
 2. ^ «Civil Parish populalation 2011» Arkivert 19. september 2016 hos Wayback Machine., Office for National Statistics.
 3. ^ Kerry, Charles, red. (1897): Journal of the Derbyshire Archaeological and Natural History Society. Derbyshire Archaeological Society, s. 63.
 4. ^ Domesday Book: A Complete Transliteration. London: Penguin, 2003. ISBN 0-14-143994-7. Side 744-9
 5. ^ angelsaksisk oxangang, norsk oksegang; et eldre engelsk landmålesystem
 6. ^ fra barley wick eller barley farm = gård med bygg
 7. ^ Henry holdt et betydelig antall gods inkludert flere i Derbyshire som var gitt til ham av kongen. Disse omfattet det tidligere nevnte Dalbury, men inkluderte også land i Youlgreave, Stenson og Twyford.
 8. ^ fra latin carrūcāta, pløyd jord
 9. ^ geld = skattbar eiendom
 10. ^ demesne, fra gammelfransk demeine = alt land som ble holdt av livegne for godsherren
 11. ^ bordar = person som rangerte under livegen og over slave
 12. ^ furlong = målenhet, 1/8 av en engelsk mil, det vil si 201,17 km lang
 13. ^ TRE er en latinsk forkortelse for Tempore Regis Edwardi. Det betyr på king Edvard Bekjennerens tid og før slaget ved Hastings.
 14. ^ Kelly's Directory of the Counties of Derby, Notts, Leicester and Rutland, Utgitt i London mai 1891, side 105

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Barber, Henry (1968): British Family Names: Their Origin And Meaning. Genealogical Publishing Company. ISBN 9780806300214.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]