Fransk Louisiana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Louisiana har flere betydninger
La Louisiane eller La Louisiane française' (fransk)
Fransk Louisiana

Flagg
Flagg

Kart over La Louisiane eller La Louisiane française' (fransk)

Status Tidligere land/nasjon
Hovedstad Mobile (1702–1720)
Biloxi (1720–1723)
La Nouvelle-Orléans (fra 1723)
Styreform Koloni
Del av Ny-Frankrike
Statsoverhode Generalguvernør
Offisielle språk Fransk
Statskirke ingen
Eksisterte 1682 - 1762
1802 1804
Valuta Livre

Fransk Louisiana (fransk: La Louisiane, La Louisiane française) eller Louisiana var et administrativt område i den franske kolonien Ny-Frankrike. Dagens delstat Louisiana har navn etter den historiske regionen, men dekker bare en liten del av det franske området, som strakk seg helt nord til De store sjøer og omfattet hele Mississippibekkenet.

Området fikk sitt navn etter kong Ludvig XIV (fransk: Louis) av den franske oppdageren René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle.

Den franske utforskningen av området begynte under Ludvig XIV, men ble lite utviklet på grunn av mangel på personell og penger. Etter det franske nederlaget i syvårskrigen, måtte Frankrike i 1763 gi fra seg de østlige delene av området til de seirende engelskmennene, og den vestlige delen til Spania, som en kompensasjon for det spanske tapet av Spansk Florida.

Den første franske republikk fikk tilbake kontrollen av det vestlige området gjennom den hemmelige San Ildefonso-traktaten i 1800. Men som en følge av de økonomiske vanskelighetene Frankrike hadde i Europa, besluttet Napoléon Bonaparte å selge området til USA gjennom det såkalte Louisiana-kjøpet i 1803, og dette avsluttet den franske tilstedeværelsen i området.