Dahlener Heide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dahlener Heide
Høyde over havet225 meter
Beliggenhet

Dahlener Heide
51°26′07″N 13°01′34″Ø

Dahlener Heide er et 180 km² stort, skogkledd høgdedrag i det nordlige Sachsen, på østsida av Elben mellom byene Dahlen og Belgern. Området ligger på mellom 100 og 200 moh.

Geologisk består Dahlener Heide av en serie med endemorener (Dahlener Endmoräne) fra nest siste og eldre istider (saale og elster). Hovedtrinnet strekker seg mellom Ochsensaal og Bockwitz; her er det avsatt en støtsidemorene med et svært velutvikla relieff. Her finnes høgdeforskjeller på opptil 55 m og hellinger på opptil 25°. Ved Schildauer Berg ligger en annen randmorene, som på det høgeste når opp til 217 moh. – Dahlener Heides høgeste punkt.

Etter nedisningene har smeltevatn jevna ut profilet og avsatt grusvifter og sandurer, og på sørsida av moreneplatåene finnes avsetninger av leire, silt, sand og grus. Mellom kvartære avsetninger finnes også stedvis rester av tertiære lag.

Jordsmonnet er i de sentrale, skogkledde delene av Dahlener Heide brunjord, men det finnes også strøk med skrinnere jordsmonn. Skogen domineres av gran, isprengt holt av bøkeskog.

Dahlener Heide er godt tilrettelagt for turgåere, med over 200 km med turveger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]