Dagen er din (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dagen er din
orig. Dead Poets Society
Generell informasjon
GenreOppvekstfortelling, dramafilm,[1] ungdomsfilm[2]
Utgivelsesår1989
NasjonalitetUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPeter Weir[3][1][4][5][6][7][8]
ManusTom Schulman
Produsent(er)Paul Junger Witt, Tony Thomas
MusikkMaurice Jarre
SjeffotografJohn Seale
KlippWilliam M. Anderson
Foran kamera
MedvirkendeRobin Williams,[3] Robert Sean Leonard,[1] Ethan Hawke,[1] Josh Charles,[1] Gale Hansen,[1] Norman Lloyd,[1] Kurtwood Smith,[1] George Martin,[6] Melora Walters,[1] Alexandra Powers,[6] Allelon Ruggiero,[1] Colin Irving,[6] Dylan Kussman,[1] James Waterston,[1] Jane Moore,[6] Kevin Cooney,[6] Lara Flynn Boyle,[1] Leon Pownall,[6] Welker White,[1] Debra Mooney,[1] Jamie Kennedy,[9] John Cunningham[1]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapTouchstone Pictures
DistributørInterCom (Ungarn), Netflix
Totalomsetning235 860 116 dollar[10]
Premiere2. juni 1989 (USA),[11] 12. januar 1990 (Sverige),[12] 25. januar 1990 (Tyskland)[13]
Utmerkelser Oscar for beste originalmanus (1989), BAFTA Award for beste filmmusikk (1990), British Academy Film Award for beste film (1990), César for beste utenlandske film (1991), National Board of Review: Top Ten FilmsRediger på Wikidata
Eksterne lenker

Dagen er din er en amerikansk film fra 1989, regissert av Peter Weir, og med Robin Williams, Ethan Hawke og Robert Sean Leonard i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger tre personer. Todd Anderson (Ethan Hawke) – som historien blir sett gjennom øynene fra – begynner på den konservative privatskolen der hans bror tidligere briljerte med toppkarakterer og hadde toppverv i skoleaktivitetene. Todd er derfor usikker på sine egne kvaliteter, er svært sjenert og lite villig til å stikke seg frem til å begynne med. Han blir romkamerat med en person som er i motsatt ende av skalaen, Neil Perry (Robert Sean Leonard), en talentfull gutt med mange ess i ermet, men som også blir hardt presset av sin manipulerende far. Dette hadde nok vært bare et vanlig skoleår, om det ikke hadde vært for den svært eksentriske professor John Keating (Robin Williams), som er nyansatt og forsøker å nyansere sinnene til sine elever. Elevene blir snart begeistret av læreren, som oppfordrer dem til å "gripe dagen" (carpe diem), men de øvrige lærerne (som er svært konservative) er ikke like imponert. Som en følge av Mr. Keating, starter en gruppe med gutter, med Neil i spissen, imidlertid en forening ved navn «Dead Poets Society», noe som også Todd svært motvillig blir med på. Ved hjelp av foreningen knytter guttene et svært tett vennskap, men den starter også en kjedereaksjon av handlinger, både på godt og vondt.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt Oscar i 1990 for beste originalmanus. Den vant også Academy Award for Writing Original Screenplay og var nominert til Beste skuespiller i ledende rolle (Robin Williams), Beste regissør (Peter Weir) og Beste film.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Professor John Keating Robin Williams
Todd Anderson Ethan Hawke
Neil Perry Robert Sean Leonard
Knox Overstreet Josh Charles
Charlie Dalton Gale Hansen
Steven Meeks Allelon Ruggiero
Gerard Pitts James Waterston
Mr. Nolan Norman Lloyd
Mr. Perry Kurtwood Smith
Mrs. Perry Carla Belver
Gloria Melora Walters
McAllister Leon Pownall
Dr. Hager George Martin

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]