DS «Siljan»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dampskipet «Siljan» av Helsingborg var et svensk handelsfartøy som ble torpedert i Atlanterhavet i 1940 av den tyske ubåten U 46 i 1940; 9 mann mistet livet og 18 ble reddet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Siljan var bygd i England i 1920 for skipsrederen J.W. Tatem i Cardiff og het da «Pilton». I 1938 ble skipet kjøpt til Sverige av skipsrederen H. Lundgren i Helsingborg og tilhørte etter det rederiet AB Sigyn under navnet «Siljan». Kaptein Cronberg hadde kommandoen på «Siljan» fra første til siste reise. Han hadde tidligere ført S/S «Japan»; denne ble torpedert den 4. mai 1941 utenfor Vest-Afrika.

Torpederingen[rediger | rediger kilde]

«Siljan», som hadde gått utenfor det avsperrede Skagerak siden april, var i september 1940 på reisen fra Cardiff til Lisboa. Da skipet den 26. september var om lag 250 sjømil vest for Irland ble fartøyet torpedert og sank. Mannskapet gikk i livbåtene og reddet seg fra fartøyet. Det satt ni mann i hvor av de tre livbåtene. Disse mistet senere kontakten med hverandre. Livbåten til kapteienen nådde etter ni døgn inn til Dingle på sørvestkysten av Irland etter en strabasiøs reise. Livbåten til andrestyrmannen traff etter seks døgn på den franske fiskekutteren «Auguste Maurice» og ble ført inn til en fransk havn. Den tredje livbåten med ni mann ombord, under befaling av førstestyrmannen, hørte man ikke mer fra.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Axwik, Lundgren, Svensson, Nilsson-Leissner, Sjöwall: Svenskt sjöfolk i krig och fredår, 1950, Göteborg, utgiver:Bokförlaget Antiqua}