DS «Great Eastern»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Great Eastern»
Generell info
Skipstypedampskip, encyklopedisk artikkel
Bygget ved Millwall Iron Works
FlaggstatStorbritannia
Kjølstrekking1. mai 1854
Sjøsatt31. januar 1858
Jomfrutur30. august 1859
Tekniske data[a]
Lengde211 meter
Bredde25,3 meter
Dypgående9,1 meter
Toppfart14 knop
HovedmaskinFire dampmaskiner for skovlene samt en ekstra motor for propellem. Sammenlagt effekt om lag 6MW, 8 000 hk
Ytelse8 000 hestekraft
Passasjerer4 000 passasjer, 418

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
«Great Eastern»

S/S «Great Eastern» var et dampfartøy konstruert av Isambard Kingdom Brunel. Det var med sine 211 meters lengde verdens største fartøy da det ble satt i service 1858 og forble det største fram til RMS «Oceanic» i 1899.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet Eastern Steam Navigation Company ble etabert 1851 for å finansiere og bygge skipet. Visjonene var store; «Great Eastern» skulle bli større, sterkere og mer imponerende enn alle andre fartøy som noensinne har blitt bygd.

Som sjefingeniør og drivkraft i prosjektet ble briten Isambard Kingdom Brunel valgt. Han var ansett som tidens dyktigste og mest visjonære ingeniør. Arkitekt for prosjektet var John Scott Russell.

Da Rusell i februar 1856 ble slått konkurs stanser kreditorene byggingen. Etter tre måneder i dødvann kom kreditorene til en minnelig ordning etter delbetaling, og byggingen forsatte et år til.

Jomfruturen begynte den 7. september 1859. Uken etter etter å ha sett «Great Eastern» seile ut til havs, døde Isambard Kingdom Brunel av hjerneslag.

Fartøyet var ment for 4 000 passasjerer i trafikk på ruten Storbritannia-Australia, men viste seg økonomisk ulønnsom i linjetrafikk. Fartøyets konstruksjon førte til at hun rullet sterkt i sjøgang, noe som gjorde reisene ubehagelige. «Great Eastern», under kommando av kaptein James Anderson ble brukt på midten av 1860-tallet til legging av den første transatlantiske telegrafkabel mellom England og USA.

A white flagpole in front of football ground
Mast reddet fra S/S «Great Eastern», i dag flaggstang på Anfield stadion i Liverpool

Fartøyet ble opphugget i Rock Ferry 1889. Rock Ferry ligger ved munningen av elven Mersey. Det tok 18 måneder å gjøre skipet til spiker. På Anfield stadion i Liverpool ble en av skipets flaggstenger satt opp.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Verdenens historie nr 5 2008