Dødsone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En dødsone[1] er et område hvor en radiooverføring ikke kan mottas. Sonen er ringformet og ligger i omådet mellom direkte radiooverføring langs bakken og signaler reflektert fra ionosfæren.[klargjør] Fenomenet må ikke forveksles med radioskygge som skyldes tilfeldige hindringe som bygninger og fjell i siktlinjen for radiotransmisjonen.

Når man bruker frekvensområdet til kortbølgeradio for telekommunikasjon vil radiobølger forplantes både parallelt med bakken og mot ionosfæren,[klargjør] referert til henholdsvis som en jordbølge og en rombølge. En dødsone er et ringformet geografisk område mellom de ytterste punktene hvor jordbølgen kan bli mottatt, og den nærmeste punktet som de reflekterte rombølgene kan bli mottatt. Innenfor dette geografiske området kan ingen signaler mottas på grunn av forholdene i det lokale ionosfæren, hvor relevante rombølger ikke reflekteres, men bryter igjennom ionosfæren.

Dødsone er et naturlig fenomen som ikke kan bli påvirket av tekniske hjelpemidler. Bredden avhenger av høyde og form av ionosfæren og på den lokale ionosfæriske maksimale elektrontetthet preget[klargjør] av kritisk frekvens[klargjør] foF2. Det[klargjør] varierer hovedsakelig med denne parameteren, og blir større for lav foF2. Med en fast arbeidsfrekvens det er[klargjør] store av natten og kan til og med forsvinne av dagen.[bør utdypes] Sending på natten er mest effektivt for kommunikasjon over lang avstand, men dødsonen blir da betydelig større. Bølger med svært høy frekvens og høyere normalt reiser gjennom ionosfæren, og derfor er kommunikasjon via rombølger eksepsjonelt. Et sterkt ionisert es-lag[klargjør] som av og til kan dukke opp om sommeren kan produsere et slikt eksempel.[klargjør]

En annen metode for å redusere dødsonen er ved å redusere frekvensen av radiobølger. Å redusere frekvensen er assosiert med å øke den ionosfæriske bredden. Et sluttpunkt nås ved avtagende frekvensresultater[klargjør] i en nullavstands-dødsone.[bør utdypes] Med andre ord vil en frekvens som finnes for vertikale radiobølger alltid brytes tilbake til jorden.[klargjør] Denne frekvensen er tilsvarende den ionosfæriske plasmafrekvensen, og er også kjent som den ionosfæriske kritiske frekvensen eller foF2.

Populærkultur[rediger | rediger kilde]

Dødsonen er gjenstand for filmen 'Skipzone" laget i 1992 av den britiske kunstneren Peter Lee-Jones. Filmen handler om områder i det skotske høylandet der det er vanskelig å få tak i radio- og TV-signaler.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «dødsone – radioteknikk». Store norske leksikon. 7. august 2020. Besøkt 15. september 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]