Dødball (ballspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For dødball i fotball, se Dødball (fotball)
Figur av dødballbane som viser fordeling av område. Målene bestemmes selv og tilpasses gjerne banen man spiller på.

Dødball er et ballspill som har en del likheter med slåball. Hovedforskjellen er at det er mange frifelt i dødball, mens det bare er to frifelt i slåball: ett ved slagsonen og ett på andre siden av banen.

Bane[rediger | rediger kilde]

Banen er rektangulær (se figur). Et område langs den ene kortsiden er gitt til «innelaget», resten av banen tilhører «utelaget». Utover denne banehalvdelen spres det med jevne mellomrom i en halvsirkel noen ringer (av tau, rockeringer, tegnet opp eller lignende) som underveis i spillet er fristeder for innelaget.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Lagene deles i to, et «utelag» og et «innelag», og det er vanligvis ca. like mange på hvert lag. En fra utelaget skal stå på døboksen (i ), resten av utelaget skal stå ute.

Innelaget starter med ballen, og en fra dette laget skal slå ballen (en tennisball) med et balltre. Når personen har slått ballen, skal vedkommende løpe rundt banen, fra høyre til venstre. De som spiller på utelaget, skal prøve å fange ballen og kaste den til personen som står i «dødboksen». Personen i dødboksen spretter ballen i bakken og roper «Dø!». Dersom personen som løper ikke er kommet rundt på den ene runden og heller ikke står i noen av sirklene som ligger utover og er fristed for ham/henne, er vedkommende «død». Han/hun kan frigis dersom en av lagkameratene klarer å løpe hele banen rundt på sitt eget slag.

Dersom det bare er en person igjen «inne» (alle andre på laget er ute på banen), har siste person tre slag (ni forsøk). Dersom vedkommende ikke lykkes og ingen kommer inn i løpet av de tre slagene, bytter inne- og utelaget plass.

Ute- og innelaget bytter også plass dersom en fra utelaget fakker ballen med en hånd (enhåndspol eller lyre), eller to ganger med to hender (tohåndspol).

Poengfordeling[rediger | rediger kilde]

Hvis en person greier å løpe rundt hele banen på første forsøk får laget et poeng. Lagene bytter når et av lagene har tre poeng. Det laget med flest poeng til slutt, vinner.