Slåball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Slåball (også kalt langball, stikkball, brentball eller rotte)[1][2][3] er en lek som i en viss grad kan minne om baseball og cricket, og er blant annet populær på norske skoler. Reglene varierer over hele landet, men hovedreglene er gjerne de samme. Deltagerne deles i to lag: ett «ute»-lag og et «inne»-lag.

Inne-laget[rediger | rediger kilde]

Inne-laget slår ballen (vanligvis en tennisball) med et balltre, og kan, hvis slaget er bra, løpe en strekning til en frisone i motsatt ende, eller frem og tilbake. Hvis slaget ikke er bra nok til å løpe på, kan man stille seg på anvist plass bak startstreken (ofte kalt «å stille seg i gropa») og vente til en av medspillerne slår et bedre slag før man løper. Man har vanligvis 1-3 sjanser til å treffe ballen med balltreet, og bommer man på alle blir det neste medspillers tur til å slå. Noen opererer med at ute-laget kommer inn hvis en deltager bommer tre ganger.

Hvis innelaget kun har én spiller igjen som kan slå ballen kalles han ofte for «sisteslager», «frelseren» eller «dødmann». Han har ofte tre eller fire sjanser til å treffe ballen.

Ute-laget[rediger | rediger kilde]

Målet til utelaget er å komme seg inn, og de har flere muligheter til å klare dette. Enten ved å ta en «enhåndspol» eller «lyre», altså ta ballen fast med én hånd før den treffer bakken. Den som tar en enhåndspol får gjerne starte å slå når lagene bytter plass. Ute-laget kommer også inn med to «tohåndspol». Da holder man også ballen fast, men denne gangen med begge hendene. Siden dette er lettere, må laget klare dette to ganger. En annen variant er at utelaget må ha tre «pol/lyre», dette kombineres ofte med at en- og tohandspol/lyre er verdt henholdsvis to og en.

Den tredje muligheten ute-laget har på å komme seg inn er ved å kaste ballen på en av inne-lagets spillere som løper «ute». Hvis en inne-spiller blir truffet, må ute-lagets deltagere løpe «inn». Det nye ute-laget har da lov til å kaste ballen på motspillerne for raskt å få tilbake plassen sin. Om ballen går i bakken eller veggen først, betyr dette også treff.

Den fjerde muligheten er hvis innelaget slår ballen ut av spillefeltet (kalt «døslag», «vreng» eller «vilje») et visst antall ganger. Denne regelen modifiseres avhengig av om man spiller uten definert spillefelt, hvor feltet defineres av hvor langt man kan slå, naturlige hindringer o.l.

Enkelte steder opererer man også med en regel om at utelaget kommer direkte inn ved et «bakslag», det vil si hvis den som skal slå ballen på innelaget slår ballen bakover, vekk fra spillefeltet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «langball». Store norske leksikon (norsk). 29. september 2014. Besøkt 12. oktober 2018. 
  2. ^ «brentball - Det Norske Akademis ordbok». www.naob.no. Besøkt 12. oktober 2018. 
  3. ^ «rotte - Norsk Ordbok - Ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftspråket». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]