Döda fallet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Döda fallet
Grunnlagt23. september 1983
Areal29,41 hektar[1]
Kart
Döda fallet
63°03′11″N 16°31′04″Ø

Döda fallet er et tørrlagt fossefall i Ragunda kommune i Jämtland i Sverige.

Indalselven rant tidligere gjennom den 25 kilometer lange Ragundasjön, og deretter direkte ut i et fossestryk som da ble kalt Gedungsen eller Storforsen. Det var et av de mest imponerende fossefallene i Sverige med et samlet fall på 35 meter og en stor vannføring.

På 1700-tallet ble det vanlig med tømmerfløting i området, men Storforsen var et stort hinder der tømmeret ble skadet eller ødelagt. Magnus Huss, også kjent som Vildhussen, startet derfor i 1793 en kanal for å omgå fossen. I løpet av de neste årene ble kanalen bygd. Kanalen ble gravd ut i sand og grus, avsetning fra isbreer, og sanden falt stadig tilbake i kanalen. For å få vasket bort sanden demmet de opp en liten elv i nærheten, og hver gang de åpnet demningen, vasket vannet med seg sanden. Vårflommen 1796 var derimot uvanlig stor, og vannet grov med seg elvefaret, som raskt ble erodert. Dette førte til at hele Ragundasjön ble tømt for vann på bare fire timer natt til 7. juni 1796 og en 15 meter høy flodbølge vasket nedover elva. Dette førte til store skader nedover i elva, men ingen mistet livet. Alle sedimentene som ble vasket bort endte opp ved utløpet til Indalsälven og Sundsvall Timrå lufthavn ble siden bygd på disse avsetningene.

Den tørrlagte Storforsen blir i dag kalt Döda fallet og er i dag et naturreservat og et av de store turistmålene i kommunen. Hvert år holdes det et skuespill til minne om det som skjedde våren 1796.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://nvpub.vic-metria.nu/naturvardsregistret/rest/omrade/2000902/G%C3%A4llande; database over svenske naturreservat; utgivelsesdato: 18. desember 2015; besøksdato: 20. januar 2017.