Déjà Vu (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Déjà Vu
Generell informasjon
SjangerScience fiction/thriller
Utgivelsesår22. nov. 2006 (USA)
26. des. 2006 (NOR)
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTony Scott
ProdusentJerry Bruckheimer
ManusforfatterBill Marsilii
Terry Rossio
MusikkHarry Gregson-Williams
SjeffotografPaul Cameron
KlippChris Lebenzon
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington
Val Kilmer
Paula Patton
Bruce Greenwood
Adam Goldberg
Jim Caviezel
Annen informasjon
Budsjett75 millioner USD
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Déjà Vu er en science fiction-film fra 2006, regissert av Tony Scott og produsert av Jerry Bruckheimer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Doug Carlin (Denzel Washington) er en agent fra ATF som blir utkalt for å finne bevis i etterforskningen av en fergebombing i New Orleans. Etter at han har funnet beviser som viser at bomben var terrorisme, finner han også liket til Claire Kuchever (Paula Patton), som er lagt slik at det ser ut som om hun også døde i bomben. Da han etterforsker den mulige ledetråden reiser Doug til huset hennes. Mens han er der oppdager han blodige gauzebind og håndklær, en melding på kjøleskapet som sier «U CAN SAVE HER» («Du kan redde henne»), og at hun av en eller annen grunn ringte til kontoret hans kort tid før bombingen. I tillegg får han høre av kollegene sine at selv om han hadde hansker på seg har han vært uforsiktig og etterlatt seg en rekke fingeravtrykk i huset hennes. Forvirret hjelper han FBI med etterforskningen rundt fergen, og finner etterhvert ut at også partneren hans ble drept i bomben. FBI-agenten Pryzwarra (Val Kilmer) rekrutterer ham til å delta i en spesialstyrke, og avslører i prosessen at gruppen har utstyr som gjør dem i stand til å observere hva som helst som har skjedd i løpet av de siste fire dagene og seks timene. Ifølge etterforskerne kan ikke utstyret (som angivelig er satt sammen av satellittbilder og annen overvåkning) spole, hverken framover eller bakover, på grunn av de enorme mengdene data som skal vises. Med andre ord har gruppen kun én enkelt sjanse til å tilbake i fortiden før dataen forsvinner. Pryzwarra spør Doug om han kan vise dem hvor de skal se for å fange personen som er ansvarlig for bomben. Mens de venter på at de fire dagene og seks timene skal gå, slik at de kan se fergebombingen, får Doug dem til å se på Claire, og oppdager hvordan hun ble involvert; bombemannen ville kjøpe bilen hennes og bruke den i bombingen.

Doug blir etterhvert mistenkelig da han ser hvordan Claire begynner å bli paranoid, og oppdager at hun føler det som om «noen følger med henne». Han mistenker at utstyret FBI bruker er mer enn overvåkning, og lyser med en laserpenn på skjermen. Claire oppdager strålen like før maskinen kræsjer og må rebootes. Doug forteller FBI-laget hva han har oppdaget, og krever en forklaring på utstyret som han mener han har oppdaget er mer enn overvåkning. FBI innrømmer at maskinen faktisk er i stand til å bøye tiden. De leder tiden tilbake på seg selv, og er dermed i stand til å se hendelser igjennom et ormehull. Doug setter umiddelbart spørsmålstegn ved om det nå er mulig å reise tilbake i tiden, eller om man i alle fall kan sende beskjeder. FBI er i begynnelsen skeptiske, men det blir etterhvert klart at det ikke er noen konkret teori rundt hva som faktisk vil skje hvis noen ønsker å reise igjennom ormehullet. Doug overbeviser dem om å sende en lapp igjennom maskinen til fortidens versjon av ham selv, og håper således at det «anonyme tipset» vil gjøre hans tidligere selv i stand til å forhindre bomben. Uheldigvis kommer lappen fram til partneren hans i fortiden (han som døde i bomben). FBI fortsetter å se på at partneren til Doug forsøker å ta den mistenkte til fange, men isteden blir drept i prosessen. En krangel oppstår rundt hvorvidt det er bra å tukle med fortiden, og at de nettopp har drept en agent i ATF.

De ser morderen på skjermen som viser fortiden (bestandig 4 dager og seks timer i fortiden), men han kjører i en retning som gjør det klart at han snart vil være utenfor rekkevidde. Doug tar med seg kamerasystemet og begynner jakten på morderens bil der den kjører i fortiden. Han finner etterhvert huset til morderen, som er ødelagt, samt en ødelagt ambulanse som står utenfor. Politiet kan dermed identifisere bombemannen og ta ham til fange. Doug spør ut bomberen for å få en tilståelse på lydbånd, og har etterhvert en dyp samtale med ham der han får innblikk i mannens tankegang.

Etter å ha tatt bombemannen til fange er Doug sint for at Claire fortsatt måtte dø, selv om hun hadde muligheter til å bli reddet. FBI ønsker å stenge ned maskinen, men før de gjør det bruker Doug den til å sende seg selv tilbake i tiden for å redde livene til Claire og de andre ombord i den dømte fergen. Han kan ikke ta med seg en pistol i tidsmaskinen, men etter overførselen til fortiden stjeler han en. Han stjeler også en ambulanse som han bruker til å ødelegge huset til morderen. Han greier også å redde Claire før hun dør, men blir skadet i prosessen, og drar til hennes hjem for å behandle skadene. Mens han er hjemme hos Claire oppdager han at det er han selv som er ansvarlig for at tingene ble slik de ble; han er ansvarlig for lappen på kjøleskapet og de blodige bandasjene. Han bestemmer seg imidlertid for å allikevel reise til fergen for å hindre bomben i å gå av. Claire venter utenfor mens Doug går inn for å uskadeliggjøre bomben, men hun oppdager at bombemannen er på vei tilbake til fergen på grunn av at han oppdaget kjøretøyet deres parkert like ved. Hun skyndter seg også inn i fergen, men blir fanget av bombemannen og bundet fast i den riggede SUV-en. Bombemannen og Doug havner i en skuddveksling, og Claire starter i mellomtiden SUV-en.

Skuddvekslingen er på vei mot et klimaks da Doug plutselig begynner å sitere dialogen han hadde med bombemannen i fremtiden. Doug viser fram hendene sine og kommer fram fra skjulestedet sitt, og konfronterer bombemannen med hans egne overbevisninger, dialoger og retoriske spørsmål. Den mistenkte ser ut til å ha Déjà vu, selv om denne tidligere versjonen av ham selv aldri ble avhørt av Doug. Bombemannen gjør seg klar til å skyte Doug, men i det samme øyeblikket gir Claire gass og fanger ham mellom SUV-en og en annen bil. Doug bruker muligheten til å skyte bombemannen. Doug og Claire kjører SUV-en ut i vannet, og Claire kommer seg ut mens Doug er fanget inne i bilen i det bomben går av. Da Claire venter på å bli spurt ut om hva som hendte, kommer imidlertid en tredje versjon av Doug, hverken versjonen som ble kalt ut etter den suksessfulle bombingen av fergen, eller den versjonen som døde nylig. Doug spør henne ut, og de to kjører av sted. Claire forteller ham noe han sa etter å ha reddet henne fra bombemannen, og Doug tror han husker det, før han rister av seg følelsen og tror han har opplevd Déjà vu.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Jim Caviezel Carroll Oerstadt
Matt Craven Larry Minuti
Adam Goldberg Denny
Bruce Greenwood Jack McCready
Val Kilmer Agent Pryzwarra
Paula Patton Claire Kuchever
Denzel Washington Doug Carlin

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]