Cylindrachaetidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cylindrachaetidae
Cylindrachaetidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cylindrachaetidae
Giglio-Tos, 1914
Norsk(e) navn:
Hører til: gresshopper,
rettvinger,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 16 kjente
Habitat: under bakken i sandig jord
Utbredelse: Australia, Ny-Guinea, sørlige Sør-Amerika
Delgrupper:

Cylindrachaetidae er en gruppe av rettvingene (Orthoptera) og tilhører en familiegruppe blant gresshoppene. Disse merkelige, underjordiske gresshoppene finnes bare på den sørlige halvkulen. I Australia er de kjent som "sandgropers".


Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse gresshoppene er avlange og kan være nærmest marklignende. Hunnene er larvelignende og 35-88 mm lange. Fargen er vanligvis gulbrun. Hodet er rundt og glatt, fasettøynene reduserte til enkle punktøyne, antennene korte. Beina er korte og kraftige. Forbeina ligger som "ører" på siden av hodet og har plateformede legger (tibiae) med tenner langs ytterkanten. Føttene er bortreduserte. Mellom- og bakbeina er ganske korte med flate, utvidete legger og korte føtter (tarser). Denne formen på beina er typisk for gravende arter, og finnes blant annet hos mange skarabider. Vinger mangler helt. Bakkroppen er lang og sylindrisk.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Familien lever underjordisk, helst på steder med løs, sandig jord. De bruker frambeina til å grave seg fram i jorda, på en lignende måte som moldvarper. Når de har gravet like under jordoverflaten, kan man se et opphøyet spor etter dem på jordoverflaten. De kan bevege seg nokså raskt framover og bakover i gangene sine ved hjelp av de korte mellom- og bakbeina, som ligger foldet inn i furer på kroppssidene når de ikke er i bruk. Én av artene kan gjøre betydelig skade på hvete i Australia. Det kan bygge seg opp store bestander i jorden, og de spiser på hveteplantenes røtter. Ellers synes de å værer temmelig altetende, og spiser trolig også en god del insekter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cylindrachaetidae har en utbredelse som viser tilbake til ur-kontinentet Gondwanaland. I dag finnes artene i Australia, Ny-Guinea og Patagonia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Cylindrachaetidae ble tidligere regnet til familien jordsirisser (Gryllotalpidae), men nyere studier har vist at de hører hjemme blant gresshoppene (Caelifera).

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]