Cyberpunk 2020

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cyberpunk 2020
Designer(e)Mike Pondsmith
Utgiver(e)R. Talsorian Games
GenreRollespill med penn og papir, cyberpunk
Først utgitt1990
SystemQ67403332, Interlocksystem

Cyberpunk 2020 er et cyberpunk rollespill utviklet av Mike Pondsmith og utgitt av R. Talsorian Games første gang i 1988. En ny versjon kalt Cyberpunk Red er forventet utgitt etter sommeren 2020. [1] Et videospill, Cyberpunk 2077, basert på rollespillet ble utviklet av CD Projekt og lansert 10. desember 2020. [2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Spillet er basert på verker av forfattere som Bruce Sterling og William Gibson, og settingen er en mørk framtid sett fra et 1980-tallsperspektiv (bl.a er Sovjetunionen ikke falt).

Verden er styrt av såkalte «megaforetak» etter et økonomisk kollaps og en periode med unntakstilstand. Spillet er ment å foregå i en fiktiv by i California, «Night City», en slags urban krigssone der det til tider kan være alle mot alle. Det er lagt stor vekt på kjemping mot fiender, høyteknologiske våpen og kybernetisk modifikasjon av figurene. Kunstig intelligens, genetisk modifikasjon og kloning er såvidt nevnt i regelboka, men er i større grad med i tilleggsbøker.

Spillsystem[rediger | rediger kilde]

En spiller velger en bestemt «rolle» med forskjellige kvaliteter. De originale ni rollene fra hovedboka kan utvides til flere ved å kjøpe tilleggsbøker. De ni rollene er:

Rolle Beskrivelse
Cop Politimann på utrygge 21. århundre-gater
Corporate Sleip forretningsmann og multimillionærer
Fixer Smuglere, svartebørshandlere og informasjonskunnskap
Media Journalister som går gjennom veggen for å finne sannheten
Netrunner Hackere
Nomad Veikrigere og nomader som lever på motorveien
Rockerboy Lovløse rockere som bruker musikk for å bekjempe de som har makta
Solo Snikmorder, livvakt og soldat
Techie Mekaniker og lege

Systemet i Cyberpunk 2020 kalles Interlocksystem, og er utviklet av R. Talsorian Games. Det er i motsetning til en del andre rollespill basert mer på ferdighet enn nivå. Spillerne får poeng etterhvert som de spiller som de kan bruke for å oppgradere sin figurs forskjellige kunnskaper eller lære helt nye ting. En stor del av systemet er viet muligheten til å oppgradere sin person med kyber-teknologi, noe som fører til at de mister «humanitetspoeng» ettersom de blir mer maskin enn menneske.

Interlocksystemet gjør at to personer innen samme rolle ikke nødvendigvis trenger være like. Et vidt spekter av valg av ferdigheter gjør at man godt kan spille uten å være en god nærkampskjemper, men utvikle sin figur på andre felt.

Referanser[rediger | rediger kilde]