Hopp til innhold

CD Projekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
CD Projekt
BransjeVideospill og interaktiv underholdning
Etterfølger(e)CD Projekt Investment, cdp.pl
DatterselskapGOG.com
CD Projekt RED
Gram.pl
The Molasses Flood (2021–)
HovedkontorWarszawa, Polen
LandPolen
Produkt(er)Baldur's Gate
Adm.dir.Adam Kiciński
Salgsinntekter1 157 077 000 polsk złoty (2020)[1]
Nettstedwww.cdprojekt.com (mul)
www.cdprojekt.com (pl)
www.cdprojekt.com (en)
Kart
CD Projekt
52°16′02″N 21°01′16″Ø

CD Projekt er et polsk selskap, med hovedkontor i Warszawa, som utvikler og utgir videospill gjennom sine datterselskap CD Projekt RED og GOG.com. Selskapet ble grunnlagt av Marcin Iwiński og Michał Kiciński i 1994 og i begynnelsen oversatte de spill til polsk og solgte dem på det polske markedet. Suksessen med The Witcher-serien gjorde selskapet til Europas største spill-selskap med en verdi i 2020 på over 8,1 milliarder USD.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnleggerne Marcin Iwiński og Michał Kiciński var opptatt av videospill, og ville spille de nyeste før alle andre. En svak åndsverklov og lite satsing fra vestlige selskaper gjorde at dataspill i stor grad ble piratkopiert, men de to, som først solgte ulovlige kopier på gata, fant ut at ved å skaffe lisens og oversette spillene til polsk fantes det et lovlig marked man kunne tjene penger i.[2]

Selskapets første suksess var spillet Ace VenturaI fra 1996 som det ble solgt mange tusen kopier av. I 1998 inngikk selskapet en avtale med Interplay Entertainment og utvikleren BioWare og fikk lisens på Baldur’s Gate, gitt at CD Projekt gjorde arbeidet med oversettelse selv. Den polske versjonen av spillet ble en suksess alt fra bestillingsfasen, og opp til 18000 eksemplarer ble sendt ut på en og samme dag.[3] En oppfølger til PlayStation 2, Baldur's Gate: Dark Alliance, ble skrinlagt ettersom Interplay var i en finansielt utfordrende situasjon, men CD Projekt hadde begynt kodingen som ble i 2002 utgangspunkt for et eget prosjekt basert på Andrzej Sapkowskis bokserie: Wiedźmin, eller The Witcher.

For å utvikle et eget spill ble det opprettet en avdeling i Łódź som fikk navnet CD Projekt RED. De kom raskt med en demo på et isometrisk rollespill, som ikke ble godt mottatt. Avdelingen i Łódź ble flyttet til Warszawa og man begynte utviklingen på nytt, og snart ble utviklingsteamet på 15 utvidet til 100. Etter fem år (2007) kom The Witcher som fikk gode anmeldelser og solgte brukbart.[4] En oppfølger ble planlagt like etter at spillet var ferdig, og en versjon, White Wolf, for konsoller ble planlagt sammen med Atari og franske Widescreen Games. Samarbeidet med Widescreen gikk dårlig, og CD Projekt trakk seg fra avtalen, og Atari fikk rettighetene til The Witcher 2: Assassins of Kings i Nord-Amerika som erstatning.[3]

I 2008 startet CD Projekt sin egen nettportal for å selge gamle spill, Good Old Games, i dag GOG.com.

I 2011 kom The Witcher 2 med en ny spillmotor REDengine, og dette spillet solgte godt, mer enn 1,7 millioner.

The Witcher 3: Wild Hunt, basert på samme spillmotor, kom i 2015 og ble en stor suksess både blant kritikere og økonomisk. 6 millioner kopier ble solgt på seks uker, og i 2017 hadde serien solgt over 33 millioner kopier, noe som satte CD Projekt i en ny situasjon. CD Projekt utvidet med en ny avdeling i Wrocław og en egen avdeling som skulle satse på mobilspill. Netflix laget en serie basert på The Witcher, og CD Projekt ble Europas mest verdifulle spillselskap, større enn Ubisoft, i 2020.

Et spill basert på rollespillet Cyberpunk 2020 ble annonsert alt i 2012. Dette ble utsatt flere ganger, og ble etter hvert det spillet med de høyeste forventningene noen gang.[5] Spillet Cyberpunk 2077 kom i desember 2020, men konsollversjonen virket ikke som den skulle, og 18. desember fjernet CD Projekt Playstation-versjonen fra butikkene. Dette gikk ut over selskapets anseelse, selv om PC-versjonen virket, og tross problemer var 18 millioner kopier av Cyberpunk 2077 solgt innen april 2022.[6]

I februar 2021 ble selskapet utsatt for et dataangrep, og kildekode til Witcher 3 og Cyberpunk 2077 ble stjålet. Hackerne krevde penger for ikke å lekke koden, men CD Projekt nektet å betale. Koden ble solgt og lekket til nettet, og selskapet som har vært motstandere av kopibeskyttelse har benyttet Digital Millennium Copyright Act for å begrense delingen av koden.

Eierskap[rediger | rediger kilde]

CD Projekt eier CD Projekt RED, REDengine, GOG.com samt studioene Spokko og The Molasses Flood.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Consolidated financial statement of the CD PROJEKT Group for 2020» (PDF). 
  2. ^ Pitts, Russ (16. juli 2014). «How the team behind The Witcher conquered Poland». Polygon (engelsk). Besøkt 20. juli 2022. 
  3. ^ a b «Seeing Red: The story of CD Projekt». Eurogamer.net (engelsk). 17. mai 2015. Besøkt 20. juli 2022. 
  4. ^ «The Witcher». Metacritic (engelsk). Besøkt 20. juli 2022. 
  5. ^ «Cyberpunk 2077 launches with some real dystopia in tow | Opinion». GamesIndustry.biz (engelsk). Besøkt 20. juli 2022. 
  6. ^ Stewart, Jared (14. april 2022). «CD Projekt Red Reveals Updated Sales Figures for Cyberpunk 2077, Witcher 3». Game Rant (engelsk). Besøkt 20. juli 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]