Tresnutebiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cryptorhynchinae»)
Tresnutebiller
Cryptorhynchus lapathi
Nomenklatur
Cryptorhynchinae
Populærnavn
tresnutebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSnutebiller
Økologi
Antall arter: 7000, fem i Norge
Habitat: terrestrisk, på busker og trær
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Tresnutebiller (Cryptorhynchinae) er en artsrik gruppe av snutebiller (Curculionidae) som lever på busker og trær. De er små, korte og høyr hvelvede, og kroppen er dekket av skjell i ulike farger, noen av disse er som oftest oppstående og hårlignende og gir billene et "bustete" utseende. Snuten er lang, men den holdes vanligvis bakoverbøyd slik at den ikke er synlig ovenfra. Navnet Cryptorhynchus betyr "skjult snute".

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 2 – 6 mm), korte, høyt hvelvede biller, gjerne brunlige og matte med mønster dannet av lyse skjell. Kroppen er vanligvis helt dekket av skjell, noen av dem gjerne oppstående og hårlignende. Hodet er temmelig lite, fasettøynene er forholdsvis store og flate. Snuten er middels lang og tynn og holdes vanligvis bakoverbøyd slik at den ikke er synlig ovenfra. Den kan foldes inn i en fure mellom framhoftene som ender i en kopplignende grop på mellombrystet (mesosternum). Antennene er festet rundt midten av snuten. Brystskjoldet (pronotum) er bredere enn langt, men tydelig smalere enn dekkvingene. Sidene er avrundede. Det har ofte markerte knøler på sidene. Dekkvingene er ovale hos de fleste, men parallellsidige hos noen av de større artene. De har mer eller mindre markerte skuldre og ofte rekker av oppstående skjell. Beina er kraftige og forholdsvis lange, lårene er vanligvis utannede, men kan ha en tann på undersiden. Leggene (tibiae) ender i en krok (uncus). Føttene er nokså korte og kan foldes tilbake mot leggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tresnutebillene lever på ulike slags busker og trær, der de voksne billene gjerne gnager på bladene. De er sjelden spesielt tallrike og er ikke regnet som skadedyr.

Artsrike på Kanariøyene[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen har de fleste artene i tropene og artsmangfoldet i Europa er temmelig begrenset. Derimot har tresnutebillene tallrike arter på Kanariøyene, Madeira og andre øyer i Atlanterhavet.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Oresnutebille (Cryptorhynchus lapathi)
Acalles hypocrita

Artstall fra Europa inkluderer Kanariøyene.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]