Cromarty Firth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over fjorden og Cromarty.
Fjorden sett fra Invergordon med oljeplattform.

Cromarty Firth (skotsk gælisk: Caolas Chrombaidh) er en fjord på nordøstkysten av Skottland. Den er en sidearm innerst i den store fjorden Moray Firth.

Cromarty Firth på kartet over Skottland
Cromarty Firth
Cromarty Firth
Cromarty Firth på kartet over Skottland

Cromarty Firth er om lag 30 km lang, og går i sørvestlige retning innover i landet fra Moray Firth ved Cromarty nord for Inverness. Vest for Cromarty ved Nigg bay er den 8 km bred, og sørvest for Alness ved Alness bay er den 2 km bred. Ellers har fjorden en gjennomsnittlig bredde på om lag èn kilometer.

Større bosettinger langs fjorden er fra fjordmunning og vestover Cromarty på sørsiden og Milton and Kildary, Invergordon, Alness og Evanton på nordsiden. Innerst i fjorden ligger Dingwall og Conon Bridge. Sørsiden av fjorden dannes av halvøya Black Isle.

Cromarty Firth er den midterste av tre fjordarmer vestover innerst i Moray Firth, de andre to er Dornoch Firth i nord og Beauly Firth i sør (på andre siden av Black Isle).

Fjorden er et verneområde (Special Protection Area) på grunn av dyrelivet der.

Cromarty Firth danner en av de best beskyttede ankringsområdene på nordøstkysten av Skottland, og Royal Navy hadde lenge en marinebase i Invergordon. Siden begynnelsen av 1970-tallet har fjorden, med utgangspunkt i verftet i Nigg bay, vært et viktig sted for konstruksjon og reparasjon av oljeplattformer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]