Cristoforo Borrus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cristoforo Borrus
Født1583
Milano
Død24. mai 1632
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, astronom, katolsk prest

Cristoforo Borrus (født 1583 i Milano i Italia, død 24. mai 1632 i Roma), også kalt Borri eller Burrus, var en katolsk prest tilhørende jesuittordenen og som virket som misjonær i Sørøstasia og utmerket seg som matematiker og astronom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han kom fra en høyere familiebakgrunn i Milano. Han ble medlem av jesuittordenen den 16. september 1601, og ble sendt ut som misjonær.

Misjonær i Indokina[rediger | rediger kilde]

I 1616 ble han sendt fra Macao sammen med jesuittpateren Marquez som en av de aller første misjonærer i Cochinkina (nå det sørlige Vietnam). Her virket han til 1622, og var kjent da som pater Bruno.

Vel tilbake i Europa underviste han i matematikk ved Universitetet i Coimbra. I 1632 gikk han over til cistercienserordenen, og tok navnet Onofrio, og døde samme år.

Hans viktigste verk, Relatione della nuova missione delli P.P. della Compagnia di Gesù al Regno della Cocincina utkom i Roma i 1631 og ble oversatt til fransk, nederlandsk, latin, tysk og engelsk. Det ble også medtatt i Churchills Collection of Voyages (1704), og i Sprengel og Forsters Neue Beitrage zur Volker und Länderkunde (1793). Verket ble ansett som en av de beste informasjonskilder om Cochinkina på grunn av den detaljerte beskrivelsen av landets geografiske, politiske og kirkelige forhold.

Forsker[rediger | rediger kilde]

Han foretok også observasjoner om kompassets magnetiske variasjoner. Ifølge pater Kircher (1641) tegnet han opp et draft over Atlanterhavet og Indiahavet der han markerte de steder der kompassnålen pekte samme retning som meridianen. Hvis dette medfører riktighet, var han tidligere ute i så måte enn Edmund Halley.

Borrus gir selv en forklaring av draftet i et dokument som oppbevares ved Det kongelige akademi i Lisboa. I et annet manuskript, nå i Evora, Tratada da arte de navegar pelo Cristovao Bruno, som dreier seg om det samme ene, kommer han med forslag, ifølge Allatius (1633), om en ny metode å beregne longitudene til sjøs. og til hvordan sjøkart kan forbedres. Filipp II av Spania kalte ham en gang fra Coimbra til Madrid for å bli bedre kjent med hans nautiske studier og oppfinnelser.

Han skrev også verket Doctrina de Tribus Coelis, Aereo, Sydereo et Empeireo, og noen reiseskildringer for Kongregasjonen for troens utbredelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Allatius: Apes Urbanae (Rome, 1633), 66;
  • Kircher: Magnes sive de arte magneticâ (Rome, 1641), 502;
  • De Visch: Bibliotheteca scriptorum Sacr. Ord. Cisterciensis (Köln, 1656) 71;
  • Backer-Sommervogel, Bibl. de la c. de J. (1890), I, 1821-22; VII, 1878;

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]