Cranborne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Cranborne
Cranborne
Salisbury Street i Cranborne, utsyn vestover mot torget og puben Sheaf of Arrows
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:East Dorset
Admin. grevskap:Dorset
Seremon. grevskap:Dorset
StatusLandsby (village)
Befolkning779 (2011)

Cranborne er en landsby i distriktet East Dorset i grevskapet Dorset, England. Den ligger i, og har gitt navn til, kalksteinsplatået Cranborne Chase. Det er en del av stor vidde med kalkstein i sørlige England som omfatter det nærliggende Salisbury-sletten og Dorset Downs.

I 2001 hadde landsbyen en befolkning på 779 innbyggere, noe som ikke endret seg ved folketellingen i 2011. Valgkretsen er kalt for «Crane» og omfatter Wimborne St. Giles i vest og sør til Woodlands. Den totale befolkningen i denne valgkretsen utgjorde ved folketellingen i 2011 til 2 189 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Landsbyen ble grunnlagt i angelsaksisk tid, og er nevnt i Domesday Book som Creneburne. Navnet betyr «tranenes elv» ved elv = bourne og traner = cranes.[2] Landsbykirken er fra normannisk tid.

Flere konger har bodd på en jakthytte i landsbyen i forbindelse med jaktturer til Cranborne Chase. Blant disse finner man Johan, Henrik VIII og Jakob I. Jakthytten ble bygget om av Robert Cecil, 1. jarl av Salisbury mellom 1607 og 1611, og er kjernen i hans herregård.

I middelalderen var Cranborne en markedsby, og det var forlagt en garnison der for å beskytte kongen når han besøkte stedet. Byens befolkning var ved et tidspunkt sammenlignende høyt, men dens betydning og makt minsket da andre mer tilgjengelige byer har overtatt og forbigått den i størrelse. Byens charter ble siden inndratt.

1980-tallet ble det framstilt en naturtro etterligning av et rundhus fra jernalderen på baksiden av Cranborne Middle School. Det er i dag ved Cranborne Ancient Technology Centre.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Crane ward 2011»
  2. ^ «bourn (n.1)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «Iron-Age Round House» Arkivert 9. oktober 2016 hos Wayback Machine., Cranborne Ancient Technology Centre
  4. ^ Russell, Miles (2011): UnRoman Britain: Exposing the Great Myth of Britannia, The History Press

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pitt-Rivers, Michael (1968): Dorset. London: Faber & Faber.
  • Newman, J.; Pevsner, N. (1972): The Buildings of England: Dorset. Harmondsworth: Penguin. s. 170–171.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]